Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przymierzam się do kupna BMW E38, czy kwestia wyposażenia jest adekwatna do pojemności silnika? Bo patrząc na allegro im słabszy silnik tym biedniej w środku, a zależy mi na dosyć oszczędnym silniku, który jednak trochę mocy posiada i czarnych skórach w środku, i w miarę świeżym roczniku 97+. Jaki silnik możecie mi polecić? I za ile dostanę siódemkę spełniającą te wymagania? W Polsce i w Niemczech?
Opublikowano
Roznie z tym bywa - najczesciej E38 750i jest bardzo dobrze wyposazone, pozostale wersje (poza oczywiscie wyposazeniem standardowym) zdarzaja sie dosc bogato doposazone, ale czasem maja np. nawiewy sterowane recznie. Na zachowany w oryginalnym stanie i prawidlowo serwisowany egzemplarz z rocznikow 97+ trzeba liczyc od ok. 20 tys PLN w gore. Rozsadne spalanie i osiagi zapewnia 728i w manualu, ewentualnie 730d. Dobrym pomyslem jest tez 735i. Jezeli szukasz egzemplarza naprawde w dobrym stanie, warto sie po niego samemu wybrac do Niemiec i najbardziej zwracac uwage na stan techniczny, mniej na rocznik.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Dzięki za pomoc :) Na auto niestety miałbym maksymalnie 20 tysięcy, opłaca się rozglądać za E38 z tą sumą czy odpuścić i kupić np. E39? Co do auta to wiadomo że stan jest ważniejszy dla mniej niż rocznik wole mieć 95 rocznik ale igła niż szrot z 98 :)

Myślałem nad wycieczką do Niemiec po to auto, na 750i nie mam co liczyć bo nie będzie mnie stać na utrzymanie tego auta. Wersja Long występuje w jakich wariantach silnikowych? Najbardziej zależy mi na skórze w środku, nie potrzebuje jakiejś wyższej technologii na pokładzie. Potrzebuje auta które ma moc, ale nie trzeba mieć rafinerii żeby nim jeździć.

Opublikowano

E39 nie bedzie specjalne tansze od E38 - ceny uzywanych egzemplarzy sa podobne.

Wiekszosc E38 jest wyposazona w skorzana tapicerke, nawet z poczatku produkcji.

Ja na Twoim miejscu poszukalbym zadbanego 728i z lat 95-97, z manualna skrzynia biegow (chyba, ze zalezy Ci na automacie) - ewentualnie 728iL.

Do tego porzadna sekwencyjna instalacja LPG, z tym, ze wazne, aby zakladal ja warsztat, ktory ma doswiadczenie z gazowaniem silnikow M52 i koszty utrzymania beda na poziomie duzo mniejszego samochodu (tzn. koszty prawidlowego utrzymania samochodu, bez zadnego druciarstwa).

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Wersja Long występuje w jakich wariantach silnikowych?

W każdej wersji benzynowej :D

czy kwestia wyposażenia jest adekwatna do pojemności silnika?

To wszystko zależało od grubości portfela kupującego. Mógł wybrać najmniejszą wersję silnikową, a wyposażenie natomiast mógł wybrać takie jakie 750i ma zazwyczaj w standardzie. Ale powiem szczerze, że nie widziałam jeszcze porządnie wyposażonej 728i biorąc pod uwagę nr VIN. Jeżeli posiada bogate wyposażenie to zazwyczaj właściciel sam sobie je z czasem doposażył. No ale wiadomo, że jeżeli ktoś ma wypieszczone auto to za darmo go nie oda. Mając 20 tys możesz śmiało szukać :D za te pieniądze uda się znaleźć coś wartego uwagi. Pocieszę Cię tym, że inni próbują szukać 7mki "na wypasie" i w "fabrycznym" stanie za 10 tys :lol: Także szukaj i w razie co to wrzucaj linki z aukcji do oceny. Na pewno pomożemy :D

Opublikowano

Jest jakaś rozpiska silników? Ile ma KM i jakie spalanie? Bo google mi znaleźć nie może. Bardzo korzystnie w moich oczach wygląda jednostka 728iL, interesuje mnie benzyna i manual. O ile się nie mylę to prawie 200 koni, takie auto mi wystarczy. Jak wygląda średnie spalanie w mieście na trasie takiego silnika?

Mając 20 tys możesz śmiało szukać :D za te pieniądze uda się znaleźć coś wartego uwagi. Pocieszę Cię tym, że inni próbują szukać 7mki "na wypasie" i w "fabrycznym" stanie za 10 tys :lol: Także szukaj i w razie co to wrzucaj linki z aukcji do oceny. Na pewno pomożemy :D

Ok dzięki, ucieszyła mnie ta informacja :D Myślałem, że auto którego nie będę miał dość po pół roku i nie przewyższy swojej ceny kosztami utrzymania będzie kosztować ponad 25 tysięcy ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdecydowałem się na BMW 728iL, dużo trudniej będzie znaleźć wersję long?

I jako że nigdy nie byłem fanem modyfikacji w aucie, chciałbym się zapytać jak można obniżyć zawieszenie w takiej siódemce?

Odrazu zaznaczam że nie będę tam dawał neonów i spojlerów, jedynie ładne felgi z rantem, szerokie kapcie, i ciemne szyby:)