Skocz do zawartości

320d Z tyłu mi coś wali młotkiem:(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam otóż taki problem.

Jadę sobie prosto i przy przyspieszaniu lub odpuszczaniu gazu - czyli przy obciążaniu w lewym tylnym kole coś mocno stuka.

Dźwięk jest podobny do walenia młotkiem w metal. Tak jakby jakiś karzeł siedział pod spodem i nawalał w jakąś blachę...

Przypomina to przegub ale jest o wiele głośniejsze. Przegub "tyrka" (przynajmniej w innych autkach które miałem) natomiast to "tyrka" z pogłosem - jak w osłone:)

Takie metaliczne "brzdęk brzdęk brzdęk" częstotliwość zwiększa się wraz z jazdą i występuje tylko w jednej pozycji koła.

Nasila się przy zakrętach bodajże w lewo i dzieje się to tylko jak się mocno nagrzeje hamulce.

Jak jest zimny to jedynie skrzypi (takie metaliczne).

Jak popatrzyłem pod spodem:

lewa półoś ma luzy poprzeczne i w osi, na sankach nic nie zauważyłem...

Rozebrałem tarczo-bębny - i też nic nie zauważyłem. Jedyne co to okładzina na jednej z szczęk bębna ma wyżłobienie od środka. poluzowałem szczęki tym "słoneczkiem" i dalej to samo...

Dyfer ok, brak luzów...

Zaznaczam dźwięk dochodzi z okolicy koła po nagrzaniu ale może się roznosić.

Na prawdę nie wiem jak tego się zaimać:)

Dzięki wielkie i pozdrawiam:)

Opublikowano
  • Autor

Diagnoza padła na przegub... mam nadzieję...:)

Szybka piłka czy półoś z e46 320d 150 konnej będzie pasować do 136 konnej? na realoem widzę że różnią się jedynie średnicą wałka... Dajcie znać proszę...

Opublikowano
Sprawdź jeszcze tuleje wahacza co jest pod tylnymi drzwiami.
Opublikowano
  • Autor

Narazie wymyśliłem coś takiego:

Napchałem smaru do przegubu zewnętrznego i pukanie ustało.

Przy cofaniu i ruszaniu zostało dziwne chrup chrup metaliczne mam nadzieję że to półoś a nie dyfer...

Jak doradziłem komuś "zap... pod auto i diagnozuj" - Ale to dzieje się podczas jazdy przy obciążeniu i ciężko zdiagnozować, więc na 90% przegub, bądź łożysko tarczo bębny wykluczone.

Podsumuje objawy dla potomnych:)

-Podczas przyspieszania i hamowania silnikiem - Mocne cykliczne stukanie - przenosi się na osłone stąd ten metaliczny pogłos...

-Na początku działo się to jedynie po nagrzaniu hamulców - ale... później zaczęło od razu.

-Na zakrętach dźwięk wzrasta w lewo maleje w prawo albo odwrotnie (nie pamiętam).

-Dyfer ładnie przymocowany bez luzów jak ruszam kołem wał się ładnie kręci.

-Luz między kołem a wałkiem zwiększony w jednej pozycji koła.

-Osłony całe, po ściągnięciu uzupełniony smar stukanie ustało(zrobiłem jakieś 10 km więc za wcześnie powiedzieć),

ale powstało chrup chrup albo w dyfrze albo przy kole ale to raczej nie jest powiązane...

coś jak tutaj:)

Swoją drogą fajny dresik ma ten Pan:P

Usterka powstała podczas jazdy bez jakichkolwiek wcześniejszych objawów.

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam.

mam podobny problem i chciałem się zapytać czy po wymianie półosi stukanie ustało ??

pzdr