Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam bardzo typowy problem z którym nie mogę sobie w żaden sposób poradzić. Mianowicie kiedyś po zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu zaświeciła mi się kontrolka od hamulca ręcznego i wykrzyknij obok niej dotyczący chyba płynu. Nie działał jeszcze obrotomierz.. Po odpięciu akumulatora wszystko było okay.. do czasu.. podczas jazdy zgasły kontrolki, opadły liczniki i zaświeciły się na nowo jak bym dopiero przekręcił zapłon (prędkość obroty, paliwo, temperatura). W tym czasie silnik cały czas pracuje bez żadnych zastrzeżeń. Sprawdzałem bezpieczniki, kostki z tyłu liczniki, nawet rozebrałem licznik poprawiając wszystkie luty ... nie pomogło.. kupiłem na szrocie inny licznik... to samo ... nie mam już pomysłów.. czy ktoś może orientuje się od czego tak się dzieje? Mam umówionego na koniec tygodnia gościa z komputerem ale jakoś mnie to nurtuje... źle mi się jeździ z dyskoteką w samochodzie... ;) czasem miga co kilka sekund a czasem przajade kilka kilometrów i jest okay. Jeśli ktoś wie co to może być proszę o pomoc. Jest dużo tematów w tej sprawie, ale żadnej sensownej odpowiedzi.. ;(

_____

Poprawiłem tytuł. Przeczytaj to: viewtopic.php?f=68&t=120678 Zapoznaj się też z regulaminem! Następnym razem będzie ostrzeżenie! /mattiss

Opublikowano
ewidentnie masz gdzieś zwarcie, nie zauważyłeś jakichś prawidłowości np. że dzieje ci się to po jeździe po dziurach (wiem w jedziesz sobie spokojnie aż tu nagle droga :D ) no ale może jednak lub po deszczu?? miejsc gdzie ci ie są dziesiątki, jak ja pisałem w innym poście u mnie komputer dawał informacje o braku świateł stopu a było to spowodowane luźnym kabelkiem przy czujniku ciśnienia oleju w silniku :mad2:
http://mlodzi.pl/auto.jpg
Opublikowano
No jak chodzi o ścisłość to napadało mi kilka dni wcześniej trochę do środka, bo zostawiłem na deszczu uchylone po dwa centymetry okna.. a dzieje się tak nawet na postoju .. nie tylko podczas jazdy ... dziury odpadają.. ;) Wyciągnąłem nawet komputer cały bo słyszałem ze tam też czasem dostaaje się woda.. ale był suchy i czyściutki...
Opublikowano
Jesli nalało ci wody do srodka to sprawdz moze przy kostkach na podłodze(lewa strona kierowcy) troche odkrecania i wyciagania,ale moze to tam jest jakies zwarcie.A kostek jest tam pare. Swoja droga znam taki przypadek juz ale to nie w BMW tylko w Cytrynie berlingo,taka sama choinka jak u ciebie,tylko tam jest uwalony komp(tam sie wszystko swieci i miga) ale o dziwo cytrus jezdzi
Opublikowano
W którym miejscu dokładnie są te kostki ?? Mają coś wspólnego z licznikami ??:) Dzis już może dam sobie spokój, bo jutro jadę w trasę i pasuje się wyspać, ale jak wrócę to rozbiorę to i sprawdzę
Opublikowano

Jak kasują się kilometry, to prawdopodobnie ucieka gdzieś zasilanie na zegarach. Albo biała wtyczka nie kontaktuje, albo na zegarach na płytce PCB jest gdzieś zimny lut.

A inspekcja pozostaje? Czy też się kasuje?

Opublikowano

Ja w swojej poprzedniej 316i też tak miałem że podczas jazdy nagle opadały wszystkie wskazówki i za chwile jak piszesz jakbym przekręcił zapłon wszystkie kontrolki się zapaliły i prędkość i obroty wróciły na miejsce:) od zera do 100 mniej niż sekunda hehehe :D:D

Kupiłem na powszechnie znanym portalu aukcyjnym drugi za 80pln i była gitara :) może drugi co kupiłeś też był niesprawny...?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Inspekcja się nie kasuje... wtyczki sprawdzałem ... wyciągnąłem zegary, zapaliłem samochód, ruszałem nimi i nic się nie działo...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
miałem podobny problem w swojej E36, wymiana licznika i czujnika w moście rozwiązała sprawę. sprawdź najlepiej licznik, który na pewno jest sprawny, być może ten, który kupiłeś też jest uszkodzony. sprawdź też wszystkie masy, najczęściej tam kryje się problem.