Skocz do zawartości

Cykanie M50 2.0 24v szklanki czy czujnik wałka rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ostatnio zauważyłem u siebie takie cykanie silnika, które zanika przy około 1800 obr. Gdy silnik jest zimny to nic nie cyka dopiero gdy osiągnie swoją temperaturę zaczyna cykać w okolicy zaworów. Dodatkowo zdarzyło mi się parę razy trudności z odpalaniem. Także w czasie jazdy zdarza się że samochód tak jakby czasami się dławił lub nie dostał przez dwie sekundy paliwa. Byłem na kompie i nie wykryto żadnych błędów. Jeżdżę na 10w40. Przebieg 302tkm. wydaje mi się, że moc swoją osiąga dopiero po 3000 obr wcześniej trochę muli, a szczególnie przy zimnym silniku. Co to może być czy szklanki do wymiany czy coś innego?

Opublikowano
BETKI MOC OSIĄGAJĄ PRZY DOŚĆ WYSOKICH OBROTACH.W MOJEJ 520 M50,TEŻ MAM TAKIE CYKANIE,ALE NA ZIMNYM I WTEDY NIE MAM SSANIA.JEDZIE TAK JAK BY GO KTOŚ PRZYTKAŁ. JAK CIUT POPRACUJE I ZŁAPIE CIEPEŁKA-STUKANIE POWOLI CICHNIE I ZACZYNA NORMALNIE JECHAĆ.TEŻ NIE WIEM,CO TO MOŻE BYĆ.
Opublikowano

U mnie też było słychać cykanie, ale raczej bardziej dawało znać na zimnym silniku, bo już słabo trzymały olej. Parę obrotów musiał wykonać zanim zgasła kontrolka od ciśnienia oleju. Koszt wymiany szklanek nie jest mały bo jest tego 24 sztuk plus robocizna. Swego czasu, a było to kilka lat temu płaciłem chyba ok. 25 pln/szt., robocizny nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś koło 200-250 pln. Gość to robił przy mnie, zeszło mu ze 2 godz.

Jeśli nie jest to nadzwyczaj głośne i ciśnienie jest OK to nie wpadaj w panikę.

Z drugiej strony ponoć szklanki wytrzymują ok. 300 000 km, więc jest duże prawdopodobieństwo, że to one dają znać o sobie.

A wszystko to przez REKINA ;-)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Problem z cykaniem rozwiązany. Wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu. Oryginał Siemens - koszt w intercarsie ok 320zł. Do wymiany trzeba odkręcić plastik od chłodzenia alternatora i parę drobiazgów które utrudniają wyjęcie czujnika. Uwaga, aby rozpiąć czujnik trzeba wcisnąć drucianą zawleczkę. Teraz pięknie chodzi, nie słychać cykania i ładnie ciągnie już od 2000tyś/obr