Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim 325d mam system Navi Business - zgodnie z info BMW ma najmocniejszy standardowy wzmacniacz 4x40W.

Poniewaz nie potrzebuje sluchac glosno z duza iloscia basu chcialem poprawic srednie i wysokie tony.

Na allegro udalo mi sie kupic tweetery od X6/X5/F10 - od Top Hifi po 27pln i przerobilem troche srednie tony od Z4 (tez od L7).

Przed srednim tonem zostal standardowy kondensator z systemu podstawowego (chyba 100mikroF) gwizdki maja kondensator 4.7mF na kablu. Po podlaczeniu wszystkiego jest zdecydowanie wiecej wysokich, ale przy pewnych czestotliwosciach jest efekt sypania piaskiem.

Jakie moga byc przyczyny?

- glosniki od L7 wymagaja wzmacniacza? (gdyby to bylo mocny woofer to normalne ze przy braku wzmaka charczy)

- padniete glosniczki?

Beste Maschine der Welt
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zrobiłem trochę inaczej. Zostawiłem standardowe głośniki "średnio-tonowe" , a dołożyłem wysoko-tonowe firmy INFINITY, ale bez zwrotnicy. W standardowych jest wyjście na tony wysokie przez kondensator i z tego skorzystałem. Uzyskany dźwięk w stosunku do tego co było przed zmiana jest SUPER. Wg mnie nie ma efektu "syczenia"