Skocz do zawartości

e34 problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ...

Mam pytanie, jaki jest najlepszy pomysł aby włożyć nowy (w sensie drugi) dyfer do bmki

e34 525i 24v 93r. z Blokadą Mechanizmu Różnicowego (szpera 25%)

Przełożenia na poszczególnych biegach:

1- 60 km/h

2- 100 km/h

3- 150-160 km/h

4- 200 km/h

5- 240 km/h

Może się ktoś wypowiedzieć coś na temat tego mostu

http://allegro.pl/item1188189547_most_m5_e34_szpera_swap_drift_3_23_dyfer_bmw.html

czy będzie pasował do tej bmki i jak wyglądają jego przełożenia?

A drugie pytanie :

Jeżeli słychać przy ruszaniu taki dzwięk stukania tak jak by talerzy, a jeżeli natomiast na 1 biegu jedzie się powoli, że samochód się toczy i zrobię pełny skręt to słychać takie chrobotanie?? --> (co to może być??) <-- |Może po jakimś czasie dojść do zblokowania mechanizmu różnicowego nagle podczas jazdy?? (tzw zablokowanie kół osi ??)

Jak bym mógł prosić o pomoc w tej sprawię i jakieś szczegółowe dane byłbym bardzo wdzięczny... z góry dziękuje..

Opublikowano
  • Autor
Pomoże mi ktoś ???
Opublikowano

kolego wiesz co to ta szpera chociaż bo z tego co tu piszesz to nie wiesz.Jest to takie coś, moc przekazywana jest równomiernie na napędzane kola, tak aby lew nie kręciło się szybciej od prawego, tak na chłopski rozum i w wersji alpina (szper100%),jeżeli używasz furki do zwykłej jazdy po mieście, bez szaleństw, to się zastanów czy jest sens coś takiego kupować,ja mam 25% i w takim przypadku wygląda to tak

- jeśli jedno koło traci przyczepność to właśnie 25% przekazane zostanie na stronę o lepszej przyczepności.A za przełożenia odpowiada skrzynia a nie most :P.Podnieś oba tylne koła do góry porusz 1 jak i 2 się zacznie kręcić to masz szpere,albo na mości literka S dość duża,u mnie jest tak jak chce pchnąć maszynę np to słychać jak by coś przeskakiwało tryb np.:P (oczywiście most ze szperą nie był katowany bo jeździł nim emeryt i tylko do kościoła takie rzeczy tylko na allegro bajer na maxa)

Nie maszyna a technika zrobi z Ciebie zawodnika
Opublikowano
  • Autor

dobrze ja to rozumiem ale mi chodzi czy dyfer z m5 e34 z 25% szperą podejdzie do e34 525i 24v 93r. która też posiada szperę 25%...

a po drugie przełożenia które posiada każdy dyfer też ma duże znaczenie czy chcesz uzyskać wyższa prędkość maxymalną czy niższą ale szybszą.... dokładnie niewiem jakie przełożenie mostu wychodziło seryjnie w bmw e34 525i 24v 93r, 25% szpera.

Opublikowano
kolego wyższą prędkość czy niższą będziesz miał jak bebechy w skrzyni zmienisz od m5 na pewno masz troszkę inny most ale przede wszystkim w m5 to chyba jak w alpinie masz 100% szpere,w innych BMWicach możesz też przecież zamontować taki most bo mocowanie wału jest takie same tylko ewentualnie różnią się długością półosie a mocowania mają takie same też zmień silnik na m5 to na pewno różnice odczujesz a taka zabawa jak masz dobry nie wyjący most to jak dla mnie bez sensu
Opublikowano
  • Autor

Kolego w takim razie co tobie mówią przełożenia dyfra 4.1 czy 3.6 ?

a po drugie mam problemy z dyfrem ....

Opublikowano
w M5 jest wszystko lepsze ale na allegoro nie masz pewności że to akurat z takiego autka to raz a 2 jeśli się spodziewasz po tym dyferku że zaraz będziesz miał od 0-100 4 sekundy,różnica w tych przełożeniach nie będzie tak drastyczna wał powinien być taki sam mocowania możesz mieć prędzej inne bo na innych fotkach (zwykłych mostów) troszke się różnią
Opublikowano
ZIUTEK - JESTEŚ W BŁĘDZIE :!: JEŚLI MASZ "SZYBKĄ" SKRZYNKĘ I NIE CHCESZ MIEĆ PROBLEMÓW - MUSISZ MIEĆ INNY DYFER,MOCNIEJSZY I Z INNYM PRZEŁOŻENIEM. (OCZYWIŚCIE JEŚLI CZĘSTO DAJESZ BUTA).PRZYPOMNIJ SOBIE PROBLEMY POSIADACZY POCZCIWYCH POLDKÓW Z SILNIKIEM ROWERA.TAM DYFER BYŁ TRADYCYJNY I JAK KTOŚ DEPTAŁ - A CHODZIŁO TO CAŁKIEM,CAŁKIEM...TO LECIAŁ DYFER,A I SKRZYNKA TEŻ POTRAFIŁA SIĘ SYPNĄĆ,CHOĆ MIAŁA CIUT INNE PRZEKŁADKI.U NAS W "FIRMIE",MIELIŚMY PARĘ TAKICH POLDKÓW I WIEM CO SIĘ DZIAŁO.
Opublikowano
  • Autor
Ja właśnie szukam do kupna dyfra do bmki z okolic małopolski z blokadą mechanizmu różnicowego....
Opublikowano
Wiem jak to się miało w poldku bo byłem szczęśliwym posiadaczem "Borewicza" zanim dorobiłem się prawka przez jakieś 2,5 roku szaleństwa była wymiana 3 silników 4 mostów i 2 skrzyń :D :D :D
Opublikowano
na zdrowy rozum dyfer z m5 ma inne przełożenie bo inna jest też charakterystyka pracy silnika i inne wykorzystanie takiego samochodu. mocowania mogą sie zgadzać ale to może ci zamulić samochód no bo silnik jest słabszy i ma niższy moment obrotowy. no i ten z allegro to ściema. myty karcherem na bank no i kolo pisze ze bebechy w super stanie a wszystko zakryte. by chociaż jedną fote tych płytek wstawił na potwierdzenie ich stanu a tu lipa ;p
Opublikowano
  • Autor
widzę, że kolego masz jakieś pojęcie o tym ... w takim razie jaki byś polecił najlepszy kupić dyfer w moim przypadku?
Opublikowano
oryginalny. te modele też miały oryginalnie montowane takie szpery 25%. poszukaj po szrotach albo czym takim może znajdziesz w sklepie też możesz spytać może produkują (zdziwił bym się ale spytać warto) żeby sprawdzić stan takiej używanej szpery to domagaj się żeby pokazali ci te płytki blokujące.
Opublikowano
  • Autor
heheh staram się szukać ale ciężko znaleźć coś fajnego godnego uwagi :P. Ciekawe jaki koszt jest w ASO takiego dyfra oryginalnego nowego do tego modelu :) ....
Opublikowano
no pocisną według mnie