Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym kupić opony zimowe do mojego auta. Pierwsze pytanie kiedy kupować ? teraz ? czy poczekać jeszcze trochę, aż wejdą tego roczne ( i zeszłoroczne potanieją ? ).

Drugie pytanie, chciałem założyć rozmiar 195/65/R15, lecz okazuje się że wg. naklejki na słupku, najmniejsza opona która pasuje to 205/55/R16.

http://img825.imageshack.us/img825/4026/81920981.jpg

I tu pojawia się drugie pytanie, czy mogę jednak założyć 195/65/R15 ? czy sztywno trzymać się tego co jest napisane ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to chyba jest auto po lifcie?

Mam mocniejsze auto bo 323i i u mnie bez problemu wchodzą 195. Na zime mam własnie 195/65/15. Bardzo polecam ten rozmiar, dobrze sie na nim jezdzi.

U mnie na wklejce ten rozmiar występuje jako dopuszczalny.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Witam, chciałbym kupić opony zimowe do mojego auta. Pierwsze pytanie kiedy kupować ? teraz ? czy poczekać jeszcze trochę, aż wejdą tego roczne ( i zeszłoroczne potanieją ? ).
A czemu miałyby potanieć? To nie owoce, które się przeterminują i spleśnieją. Tegoroczne od dawna są w sprzedaży, więc kupuj wtedy kiedy uważasz.

wg. naklejki na słupku, najmniejsza opona która pasuje to 205/55/R16.

I tu pojawia się drugie pytanie, czy mogę jednak założyć 195/65/R15 ? czy sztywno trzymać się tego co jest napisane ?

Trzymaj się tego , co na słupku

Mam mocniejsze auto bo 323i
Mocniejsze? Moment obrotowy masz o wieeeele mniejszy. A to on decyduje o tym, że na zbyt wąskich oponach może być ciężko ruszyć.
Opublikowano
ja też mam ładne 195/65/15 opony zimowe i się zastanawiam czy ich nie założyć do e46 320d na zimę, wg kalkulatora wyszło mi że to opcjonalny rozmiar,ale w książce bmw taki nie widnieje... hmm jeździ ktoś na takim rozmiarze w zimie?
Opublikowano
W sumie po przemyśleniu, i wstępnej ocenie , myślę że 195 nie da rady, bo po prostu felga 15" jest za mała :) ( w sensie że tarcze hamulcowe są tak duże :) )
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Potwierdzam e46 po lifcie 15 felga zaczepia o zacisk trzeba albo dystanse i dluższe śruby mocujące albo felga 16stka, co jest lepszym rozwiązaniem.