Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy ktoś się spotkał z taką sytuacją aby w samochodzie jeżdżąc na gazie wyświetlała się kontrolka zły skład spalin.samochód jest świerzo zagazowany (2 tys. km ) gaz IV generacji KME, dobrze zrobiona mapa drogowa,moc samochodu bez zarzutu, spalanie także takie same jak na bęzynie.wszystko działa bez zarzutu.najpierw zaświeciła się po przejechaniu 40 km. na gazie.potem ją zgasiłem kompem.znów się zaświeciła, paliła się przez drogę ok. 300 km., sama zgasła na 1,2 tys. km. a teraz znów się pali.może ktoś już spotkał się z czymś takim i jak temu zaradzić.
czasami się mylę
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeżeli LPG pali tyle, co Pb, to przypuszczam, że możesz mieć za ubogo zestrojony LPG. Silnik to nadrobi mapą adaptacyjną, czuć tego nie musisz, ale może być to powodem.

Taka sytuacja daje o sobie znać szczególnie przy przełączaniu z LPG na Pb i odwrotnie.

Kai
Opublikowano
to znaczy może trochę źle się wyraziłem,pali minimalnie więcej ale tyle,że oki.początkowo był nieco za ubogi ale potem została zrobiona mapa drogowa i nie powinno być problemu.ta kontrolka występuje tylko na gazie na benzynie nie.poza tym wszystko jest super.tak jak pisałem potrafiła sama zgasnąć , długo jej nie było a teraz pojawiła się.przy likwidowaniu kompem wyświetliło się usterka regulacji korekcji składu mieszankii kod P0170.
czasami się mylę