Skocz do zawartości

320 - Drżenie przy 160 km/h i więcej...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam dziwny problem jak wyżej - ostatnio bujnąłem się trochę na prostej, równiutkiej jak stół drodze do 190, i jadąc tak prosto nagle kierownica dostała silnych wibracji, tak na 2-3 sek. Później znowu z tym że nawet przy 160 załapało takie drgania, potem testowałem jeszcze kilka razy i poniżej 160 tego nie ma, dodam że jak hamuje to także tego nie ma, czyli chyba tarcze można wykluczyć... generalnie nie można z tym jeździć powyżej 160 bo strach... :evil: :evil: Proszę Was o pomoc, co może być przyczyną takiego zachowania??? Wyczytałem gdzieś że mogą to być łączniki stabilizatorów, ale czy to najbardziej prawdopodobne że to jest to??? :mad2: :mad2: Chciałbym w ogóle żeby auto było lepiej czuć na drodze, ostatnio jeździłem brata e36 i po prostu niebo a ziemia, jego leci jak po sznurku... :mad2: Błagam o pomoc, bo siwieje... :evil:
Opublikowano
tzn. ja go już tak kupiłem i jeżdżę narazie , jeśli chodzi o koła to sprawa wygląda tak - opony (205/60/R15) są łyse jak kolano, i dlatego narazie nie robiłem zbieżności i wyważania, bo i tak zaraz będzie zima, zmiana kół na zimowe, a opony letnie chcę kupić dopiero na następne lato i jednocześnie dobrze je wyważyć i zrobic zbieżnośc... Ale czy to może być główna przyczyna tych drgań?? to jest tak że jadę, zawibruje kiera na 2,3 sek., i za 1,2 sekundy ta wibracja się powtarza, czyli prawie ciągle przy tej prędkosci, dopiero jak zwolnie do 140 to jest ok...
Opublikowano

powiem jak było u mnie:

jak jechałem po normalnej drodze prowadził się jak przyklejony ale wystarczyły jakieś koleiny, czy nawet najechać na tą oznaczenia na drodze co hałasują (przy dużej szybkości) to latał jak stara latawica na lewo i prawo.

Zbieżność, geometria i wyważenie kółek pomogło i teraz przy 200 km/h (na niemieckiej autostradzie, rzecz jasna :D ) mogę puścić kółko a on jedzie idealnie prosto :)

http://mlodzi.pl/auto.jpg
Opublikowano
ja nie jeżdżę z taką prędkością kolego - samochód mam ponad 2 miesiące, a o tym problemie piszę dzisiaj dopiero więc wniosek z tego taki, że wcześniej tyle nie pojechałem... Drogi kolego Ctrls - opisałeś dokładnie to samo co ja mam teraz oprócz tego o czym wspomniałem wcześniej - nawet jak najedzie sie na te białe linie i koleiny to pływa tak jak Tobie pływał, mam to samo!! Mówisz że to pomogło?? bo kurcze najbardziej zależy mi żeby usunąć te drżenie przy dużej prędkości... A Ty miałeś to wcześniej?? Czy tylko Ci pływał na koleinach??
Opublikowano
wcześniej zarówno na koleinach jak i przy większej prędkości, przy jeździe po mieście tego nie szło odczuć
http://mlodzi.pl/auto.jpg
Opublikowano
Ja miałem podobny problem ale to już od 120 zaczynały się lekkie drgania okazało się że sworzeń wahacza z przodu był do wymiany wymieniłem i spokój i cisza ale jak ci pływa to może jakieś gumy poszły wjedź na kanał i obejrzy go od spodu albo jedź na stację diagnostyczną i ci sprawdzi :D co i jak