Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

BT był już w aucie

Poprzedni tel Nokia E51 - nie potrafił skopiować książki (nie przeszkadzało mi to) ale zawsze się łączył z autem.

po zmianie na Nokie E52 (książkę potrafi czytać ) mam taki problem:

Parowanie przeszło bez problemu; w momencie kiedy włączę BT w telefonie i przekręcę stacyjkę wszystko jest OK - telefon wykrywa auto jako akcesoria audio i nie ma problemu z dzwonieniem odbieraniem itp itd.

Radio w aucie to standard business z małą monochromatyczną navi

http://www.intravention.co.uk/files/public/BMW_Radios/E46/E46_Radio_Nav_without_TP_button.jpg

I wszystko działa pięknie do momentu gdy nie wyjdę z auta.

po powrocie (BT cały czas włączony) ma jakieś problemy z połączeniami.

Albo telefon wykrywa samochód a nie potrafi się połączyć albo połączy sie ale nie przechodzi automatycznie w połączenie z akcesoriami audio i trzeba ręcznie w menu telefonu wybrać opcję "połącz z akcesoriami audio"

Męczy mnie to i irytuje w E51 nie było tego problemu. Wysiadałem wsiadałem wyłączałem BT w telefonie kiedy chciałem i zawsze nawiązywał połączenie z akcesoriami audio a w E52 wszystko ok do momentu zgaszenia auta.

Ustawiona autoryzacja itd itp próbowałem wszystkiego i za diabła nie mogę dojść dlaczego tak się dzieje :mad2:

Czy po prostu E52 tak ma ?

Za wszelkie sugestie i podpowiedzi dzięki

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja z Nokią E51 mam duży problem.

Na początku kolega mi sparował z Navi Prof Bmw i chodziło, ale co chwilę przełączało rozmowę na telefon, po chwili na zestaw bmw i tak na okrągło. Kontaktów z tel. wcale mi nie widziało.

Kilka dni temu wyczyściłem połączenia bluetooth w telefonie i chciałem znów sparować z bmw, ale nie udało się. Telefon nie znajdywał bmw.

Wczoraj wgrałem nowy soft do Nokii E51 i ...znajduje bmw, ale nie chce się połączyć. Próbuje łączyć ale po chwili rozłącza.

Nie wiem jak dojść z tym do ładu? O żadnym wpisywaniu kodu nie ma mowy, tel i zestaw w bmw o to nawet nie wołają, bo tel rozłącza próbę nawiązania połączenia po chwili.

Może ktoś pomoże.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

poprzednio miałem E51 i nie było problemów z podłączaniem i zawsze wykrywał jako akcesoria audio jak pisałem

Jeśli masz oryginalny BT może spróbuj wykasować wszystkie przypisane do BT telefony.

robisz tak samo jak parowanie

-kluczyk w pozycji 0

-wciskasz przycisk przy holderze na ok 3 sek(u mnie ten działa a na kierownicy nie i nie wnikam dlaczego ktoś już pisał o tym na forum)

-przekręcasz kluczyk w pozycję 1

na wyświetlaczu pojawi sie napis BT Parking czy coś podobnego

ponownie wciskasz przycisk z buźką na ok 8-10 sek w głośnikach pojawią się 3 lub 4 sygnały i coś tam na wyświetlaczu(nie wnikałem)

teoretycznie masz wyczyszczoną pamięć urządzeń BT w aucie

i teraz parujesz z autem telefon

-kluczyk w pozycji 0

-wciskasz przycisk przy holderze na ok 3 sek

włączasz BT w telefonie i robisz wyszukaj urządzenia BT

znajdzie coś takiego "BMWXXXXX" gdzie x to 5 ostatnich cyfr VINu

Robisz połącz i tu będzie potrzebny PIN do BT

Ja go miałem z papierami od auta jeśli nie masz musisz poszukać moduł BT w aucie i tam jest napisany

podajesz PIN ustawiasz jako akcesoria zaufane czy uwierzytelnione oraz łącz automatycznie i koniec

opisałem to dla E46 mam nadzieję że w E91 jest podobnie :oops:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
poprzednio miałem E51 i nie było problemów z podłączaniem i zawsze wykrywał jako akcesoria audio jak pisałem

Jeśli masz oryginalny BT może spróbuj wykasować wszystkie przypisane do BT telefony.

robisz tak samo jak parowanie

-kluczyk w pozycji 0

-wciskasz przycisk przy holderze na ok 3 sek(u mnie ten działa a na kierownicy nie i nie wnikam dlaczego ktoś już pisał o tym na forum)

na wyświetlaczu pojawi sie napis BT Parking czy coś podobnego

ponownie wciskasz przycisk z buźką na ok 8-10 sek w głośnikach pojawią się 3 lub 4 sygnały i coś tam na wyświetlaczu(nie wnikałem)

teoretycznie masz wyczyszczoną pamięć urządzeń BT w aucie

i teraz parujesz z autem telefon

-kluczyk w pozycji 0

-wciskasz przycisk przy holderze na ok 3 sek

włączasz BT w telefonie i robisz wyszukaj urządzenia BT

znajdzie coś takiego "BMWXXXXX" gdzie x to 5 ostatnich cyfr VINu

Robisz połącz i tu będzie potrzebny PIN do BT

Ja go miałem z papierami od auta jeśli nie masz musisz poszukać moduł BT w aucie i tam jest napisany

podajesz PIN ustawiasz jako akcesoria zaufane czy uwierzytelnione oraz łącz automatycznie i koniec

opisałem to dla E46 mam nadzieję że w E91 jest podobnie :oops:

Dzięki bardzo za zainteresowanie.

Jeszcze dokładnie wszystkiego nie przetestowałem, ale problem z połączeniem E51 z Bluetoothem w E91 prawdopodobnie udało się rozwiązać.

Zacząłem od wgrania najnowszego softu do Nokii E51, później wykasowania wszystkich sparowanych tel. w aucie.

Po kilku próbach udało się nawiązać połączenia z zestawem bmw i wszystko działa jak dotąd dobrze. Na razie nie testowałem dłuższych rozmów, ale jestem dobrej myśli bo nie zauważyłem zrywania synchronizacji pomiędzy tel a bluetooth bmw. Zauważyłem również że mogę korzystać z książki telefonicznej na wyświetlaczu komputera.

Pozdrawiam.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

miło że czyta książkę

mi E51 nie robił żadnych numerów z łącznością i zrywaniem oraz automatycznym połączeniem przy przekręcaniu kluczyka

E52 to nie potrafi się połączyć jak wyłączę stacyjkę pójdę do sklepu i znów wejdę

Soft mam niby w/g Nokii najnowszy w telefonie a problem jest.

Nie wiem czy to nie ze standardami BT czy jak troszke załamany jestem

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jeśli chodzi o model E52 to miałem ten sam problem.

Po wielokrotnych próbach usuwania konfiguracji z auta i ponownym parowaniu wszystko po kilku dniach wracało.

W końcu doszedłem że to nie jest wina auta tylko telefonu, mimo że ma najnowszy soft.

Żeby ponownie połaczenie zostało zestawione trzeba zrestartować telefon, a ponieważ restart przyciskiem aparatu jest uciążliwy (pin i strasznie dlugo trwa) zainstalowalem sobie w telefonie darmową aplikacje TouchRestart, która restartuje telefon w 10 sekund.

Poprostu wsiadając do auta musisz zrobić restart telefonu, trochę to uciążliwe ale przynajmniej działa.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
chciałem wymienić telefon bo mam samsunga e250 i nie czyta książki telefonicznej. Jaki propnujecie telefon tak żeby była czytana książka i żeby nie było problemów z połęczeniem? Czy wgranie nowego softu do telefonu załatwiłoby sprawę? Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
i tak po dużych bojach tzn. uaktualnienie softu telefonu samsung e250 zrobiło swoją robotę telefonik paruje się bez problemu i również czyta książkę telefoniczną. wszystko było by w porządku tylko nie pasuje mi telefon do adapteru zatrzaskowego który jest pod łokietnikiem (pasuje pod simensa s55). może ktoś ma jakiś pomysł? bo telefonik gdy jest w samochodzie szybko się wyładowuje.