Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pechowe BMW 524TD. Ostatnio miałem problemy z odpalaniem też rozrusznik nie kręcił i wyładowywało akumulator pan elektryk zmienił pasek i polutował kabel od masy. Niestety ostatnio po poprawieniu przez znajomego paska (bo po paru dniach trzeba nowy chyba naciągnąć) zauważyłem że czasami nie łapie rozrusznik od razu tylko po jakiejś chwili (małej). Zdarzało się to nie często zazwyczaj palił na dotyk a akumulatora nic nie rozładowywało. Po wczorajszym zaparkowaniu go na podwórku i próbie odpalenia po paru godzinach samochód zaczął najpierw tak dziwnie się odzywać przy przekręceniu stacyjki (ale nie kręcił) po chwili wogóle przestał się odzywać. Kontrolki świecą. Wcześniej zauważyłem dziwne iskrzenie się kabla od masy (ale to nie w ten dzień co się zepsuł tylko pare dni wcześniej ale też tak dziwnie odpalał) zauważyłem też że po przekręceniu kluczyka śruba mocująca ten kabel szybko i mocno się nagrzewa .

Proszę o porady i z góry dziękuję.

PS. pojechał bym z tym do elektryka ale niestety tu kolejny niefart jak u niego był znajomy mnie umówić okazało się że od 16-20 ma nieczynne ;(.

Opublikowano

Właśnie tak zrobiłem i pomogło na początku powymieniałem rozruszniki ale wsadziłem ten najlepszy wyczyściłem i dokręciłem tą śrube od Masy. Elektryk bo i tak do niego na chwile pojechałem pomierzył i stwierdził że dobrze by było dorobić drugi przewód do Masy z drugiej strony żeby mi się ze starym znowu nic nie stało ;) . Zrobię to jutro i mam nadzieje że będzie działać.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź !