Skocz do zawartości

328i 96r kuhlwasser pruffen - ubywa płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany mam do was pytanko.. ostatnio zbyt czesto zaczal pojawiac mi sie komunikat na kompie "kuhlwasser prufen", sprawdzilem stan plynu w chlodnicy i okazalo sie ze tak jakby ubylo. odkad posiadam te auto a jest to od 2 miesiecy pojawia mi sie srednio co 500km. czy to oznaka ze uszczelka pod glowica siada?? :(

_______

Poprawiłem tytuł. Następnym razem proszę w sposób skrótowy opisać, o co dokładnie chodzi. mattiss

Opublikowano
jak nie widzisz wycieków to uszczelka :/ miałem tak w swojej 320i po zwaleniu głowicy jak zobaczyłem tę uszczelkę to żal patrzeć było :/ niby wszystko ok było ale uszczelka próchno płyn sączył mi się z tyłu silnika i nie było widać tego nigdy teraz wszystko ok i trzyma stan ...
Opublikowano
to co proponujecie?? slyszalem ze jest jakies urzadzenie do sprawdzania czy spaliny dostaja sie do ukladu chlodzenia.. jestem z okolic koszalina i moze ktos podpowie gdzie najlepiej podjechac..
Opublikowano

kolego najpierw trzeba się w 100% upewnić że to jest uszczelka

jeżeli płyn szedłby do cylindra to dymiłby na biało

rano byłyby trudności z uruchomieniem itd

możesz zmierzyć kompresję jeżeli na którymś garnku będzie mało to można się martwić

demontarz głowicy to poważna operacja i nie ma się co spieszyć

gdyby cisnienie szło do chłodzenia to miałbyś bardzo twarde węże

wywalało by płyn

grzałby się itp

sprawdż układ chłodzenia na szczelność

Opublikowano
pamiętaj że płyn nie zawsze idzie na cylinder :!: i na olej :!: może po mału płynąć na blok i nie będzie dymu :nienie: uszczelka nie jest wieczna ... jeśli brak widocznego wycieku to gdzieś płyn może delikatnie uciekać np. na blok (silnik gorący płyn paruje i brak wycieku ! ) sprawdź układ jeśli szczelny to szukaj gdzie chcesz ... ja zmieniłem uszczelkę i miodek :) a widocznych wycieków nie widziałem :!: a ubywal :!: pozdro i już się nie udzielam ... mam ważniejsze sprawy (wkładam 8 cylindrowca do mojej E36 choć planowałem v12)
Opublikowano

szczęśliwy traf :)

U mnie też płyn ubywa, ale przyczynę już znam, tylko nie mam czasu tego zrobić. Też obawiałem się, że to uszczelka, ale do chłodzenia spaliny się nie dostają (sprawdzone specjalnym ustrojstwem :D )

Wąż, który idzie do chłodnicy, normalnie jest szczelny ale jak dostaje ciśnienia to z niego cieknie. muszę po prostu opaskę docisnąć ale jakoś nie ma czasu się za to zabrać a ubytki w mim wypadku aż tak duże nie są (ze 2-3 kreski na 1000kilimetrów).

Reguły nie ma :)

http://mlodzi.pl/auto.jpg