Skocz do zawartości

320d brak wentylatora klimy... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem ostatnio serwis klimy, szczelna i wszystko ok, ale odnotowano zbyt wysokie cisnienie na sprężarce. Po wizycie w warsztacie i podpieciu pod komp, wykazał iż sprężarka pracuje w zakresie 18-23 bar i przy 23,5 mniej wiecej sie wyłącza i załącza ponownie. Co ciekawe, stwierdzono u mnie brak wentylatora klimatyzacji, po prostu go nie ma, ale wszystkie znaki wskazują, że tak dokładnie było od nowości, auto mam niebite w 100%, nigdy nie było nic demontowane, gwinty na których powinien być wiatrak są fabryczne i widać ze nic tam nigdy nie było, wszystkie wtyczki fabrycznie, no jest jak fabryka robiła.

Spotkaliscie sie z czymś takim ?

Opublikowano
Zrobiłem ostatnio serwis klimy, szczelna i wszystko ok, ale odnotowano zbyt wysokie cisnienie na sprężarce. Po wizycie w warsztacie i podpieciu pod komp, wykazał iż sprężarka pracuje w zakresie 18-23 bar i przy 23,5 mniej wiecej sie wyłącza i załącza ponownie. Co ciekawe, stwierdzono u mnie brak wentylatora klimatyzacji, po prostu go nie ma, ale wszystkie znaki wskazują, że tak dokładnie było od nowości, auto mam niebite w 100%, nigdy nie było nic demontowane, gwinty na których powinien być wiatrak są fabryczne i widać ze nic tam nigdy nie było, wszystkie wtyczki fabrycznie, no jest jak fabryka robiła.

Spotkaliscie sie z czymś takim ?

Jest to co najmniej dziwne!!?? Ale powinieneś mieć uchwyt? Sprawdź też czy jest wewnątrz komory plastikowej - tej z żaluzją - moduł sterujący wentylatora. Na zewnątrz komory z żaluzją po lewej stronie - patrząc od przodu powinny być dwie wtyczki jedna duża i druga mniejsza. Sprawdź czy te rzeczy są.

Dolo
Opublikowano

To nie kwestia wiary, auto nigdy nie było tknięte, oczekuje raczej sensownej podpowiedzi.

Czy zetkneliscie sie kiedys z sytuacją, w ktorej auta na rynek skandynawski miały inną konstrukcję klimatyzacji ?

Diagnoza była szybka, we wtorek jadę na serwis oleju i całej reszty także zgłębią jeszcze temat i napewno obejrze wtyczki, jednak pamietam ze ogladali wtyczki i wszystko jest fabryczne.

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=AX71&mospid=47664&hg=17&fg=05

posiadasz wejdz tu i zobacz i nie patrz na klimatyzacje tylko na chlodnice w realoem.kolejna sprawa to w e46 byly dwie opcjie .pierwsza to 1 wentylator miedzy chlodnica a silnikem elektryczny odpowiedzialny za chlodzenie cieczy chlodzacej silnik i klimatuyzacje i druga opcja 2 wentyltory jeden miedzy chlodnica a silnikeim bodajze visco odpowiedzialny za chlodzenie silnika i drugi miedzy chlodnica a zderzakiem widiczny przez grill odpowiedzialny za chlodzenie czynnika klimy klimy

Opublikowano
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=AX71&mospid=47664&hg=17&fg=05

posiadasz wejdz tu i zobacz i nie patrz na klimatyzacje tylko na chlodnice w realoem.kolejna sprawa to w e46 byly dwie opcjie .pierwsza to 1 wentylator miedzy chlodnica a silnikem elektryczny odpowiedzialny za chlodzenie cieczy chlodzacej silnik i klimatuyzacje i druga opcja 2 wentyltory jeden miedzy chlodnica a silnikeim bodajze visco odpowiedzialny za chlodzenie silnika i drugi miedzy chlodnica a zderzakiem widiczny przez grill odpowiedzialny za chlodzenie czynnika klimy klimy

u mnie też kiedyś powiedzieli że nie mam wentylatora jak gość serwisował klimę ... :D

wentylator masz za żaluzjami między silnikiem a chłodnicami!

pewnie szukałeś go z przodu silnika a tam rzeczywiście są kołeczki do montażu wentylatora ale tam miały go auta z automatyczną skrzynią biegów!

a ciśnienie wzrasta ponieważ nie załącza się wentylator , sam wiatrak jest pewnie sprawny tylko siadł moduł wentylatora , niestety niewymienny , pozostaje kupić cały wentylator!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
To nie kwestia wiary, auto nigdy nie było tknięte, oczekuje raczej sensownej podpowiedzi.

Czy zetkneliscie sie kiedys z sytuacją, w ktorej auta na rynek skandynawski miały inną konstrukcję klimatyzacji ?

Diagnoza była szybka, we wtorek jadę na serwis oleju i całej reszty także zgłębią jeszcze temat i napewno obejrze wtyczki, jednak pamietam ze ogladali wtyczki i wszystko jest fabryczne.

podaj mi na priv 7 ostatnich cyfr vin to Ci sprawdzę na ETK czy faktycznie masz wentylator czy nie.

Dolo
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

podłączę się do tematu gdyż mam podobny problem, a mianowicie posiadam jeden wentylator za chłodnicą, któregoś razu załączył mi się na stałe, więc odczepiłem klemy, po ponownym podłączeniu wentylator juz nie pracował, jednak ostatnio miałem problemy z temepraturą silnika i po wymianie termostatu (całkiem mi go wywaliło) mechanik stwierdził że jest do wymiany wentylator, gdyż wogole nie działa, tyle że na allegro ceny wahają się od 200 do 1000 zł więc nie wiem o który dokładnie chodzi. Prosze o pomoc ba za długo jeździć bez wentylaora to nie moge :(

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie, moj problem nadal jest nierozwiązany. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że wentylator klimatyzacji się komuś kiedyś zepsuł i go wymontował.

Chciałbym tą sprawę wyprostowac, zakładam kupno używki ale bez pojęcia jestem jaki on ma byc, bo nie mam nic na wzór.

Moj vin JR68865 , samochód ma automatyczną skrzynię biegów.