Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu mam problem z bluetooth w E61. Z dnia na dzień bluetooth się dezaktywował i nie można go włączyć. Gdy wchodzę w ustawienie opcja aktywacji bluetooth jest widoczna ale nie można jej zaznaczyć (postawić V w kratce).

Czy ktoś może ma sugestie co może być winne lub jak problem rozwiązać?

Pozdrawiam

silver111

http://img30.imageshack.us/img30/5268/minie61.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Bmw 2003-2004 e60,e61, z wbudowanym telefonem pod podłokietnikiem na karte sim, z "Telematic Control Unit TCU",

Przy próbie parowania telefonu komórkowego z autem, auto wykrywa telefon, również telefon wykrywa auto ale jako urządzenie a nie zestaw głośnomówiący. I nie da się sparować komórki.

W TIS-e znalazłem coś takiego:

"Aktualizacja systemu Bluetooth telefon

Opis sytuacji:

Z powodu rozbieżności we wdrażaniu standardu Bluetooth, korzystanie z nowych telefonów komórkowych, które w czasie produkcji samochód brakuje tabeli zalecanych pojazdów, mogą być problemy ze zgodnością z telefonu komórkowego w samochodzie.

Re:

E60, E61, E63, E64, E65, E66 E87, E90, E91, E92 i

E46, E53, E83, E85, E86, R50, R52, R53

Czas wydania:

od początku produkcji aż do końca produkcji.

Działania:

W przypadku skarg ze strony klienta istnieje możliwość aktualizacji systemu telefonicznego z samochodu w celu zapewnienia jego zgodności z telefonu komórkowego. Ta aktualizacja dotyczy udziału finansowego klienta w wysokości 99,00 euro w połączeniu z następujących czynności: odszkodowania.

Działania:

Warunki modernizacji

- Wiek samochodów £ 3 lat.

- Samochód był wyposażony w fabryce SA 644, SA 633 lub SA 639 (tylko w czasie wykonywania dla USA).

- Model telefonu komórkowego wersja oprogramowania zostały uwzględnione w obecnym dla tej serii samochodów Tabela zgodności.

Uwaga:

Klient musi przedstawić swój telefon komórkowy. Znaków z telefonu komórkowego (model i wersję oprogramowania) są sprawdzane pod kątem zgodności tabeli.

Sprawdzenie zgodności z telefonu komórkowego i samochodu

Sprawdzenie aktualnej tabeli zgodności jest kompatybilne z telefonem klienta jego samochodem.

A. Telefon komórkowy jest zgodny z samochodem

Ostrzeżenie

Jeśli sprawdzenie zgodności okazuje się, że urządzenie mobilne klienta jest zgodne z samochodu, opisane w środkach SI nie mają zastosowania w odniesieniu do samochodów.

Zamiast tego należy użyć test-block "Katalog obrazów nieprawidłowe działanie systemu telefonicznego" (testowanej jednostki otwiera okno "Wybór obrazów awarii"> "8400" lub "Wybierz funkcję"> .......> Phone "lub telekomunikacja).

B. Telefon komórkowy nie jest zgodny z samochodem

Jeśli skanowanie okazuje się, że telefon nie jest zgodny z samochodu klienta, w zależności od aktualnej tabeli sprawdzić kompatybilność czy może on zostać dostosowany do samochodu.

- Jeśli nie, możliwość łączenia telefonu z sieci pokładowej w samochodzie brakuje, i odszkodowań z tytułu gwarancji nie jest możliwe.

- Jeśli tak, to zwrócić się do klienta, czy zgadza się na prowadzenie działań określonych w niniejszej informacji usługi modernizacji dodatkowy koszt 99,00 Euro.

Modernizacji, zgodnie z powyższymi kryteriami

Serii: E60, E61, E63, E64, E65, E66 E87, E90, E91, E92:

- Wymiana telefonu centrali (MULF, TCU) jest zabronione.

- Programowanie i kodowanie sterownika powinny być wykonywane wyłącznie przy użyciu najnowszej wersji Progman."

Pytanie, czy można zaktualizować moduł bluetooth aby dało się sparować telefon komórkowy?

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zastanawiałem się czy to może mieć związek ze słabym akumulatorem. W E60 jest ponoć Power Managment System który odcina zbędne odbiorniki przy słabym akumulatorze.

Mi najprawdopodobniej w jednym czasie przestał działać bluetooth oraz działają tylko 4 stopnie dmuchawy. Myślałem że regulator dmuchawy się zespół lecz przy odmrażaniu szyby działa pełna płynna regulacja. Ponoć tak jest ponieważ zaparowanie szyby to element zagrażający bezpiecznej jeździe i komputer tego nie wyłącza. Co innego z klimą i bluetooth - te systemy już nie są niezbędne do jazdy.

Na dniach wymienię aku i dam znać czy pomogło. Dzięki za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam

Adrian

http://img30.imageshack.us/img30/5268/minie61.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam.

Od jakiegoś czasu mam problem z bluetooth w E61. Z dnia na dzień bluetooth się dezaktywował i nie można go włączyć. Gdy wchodzę w ustawienie opcja aktywacji bluetooth jest widoczna ale nie można jej zaznaczyć (postawić V w kratce).

Czy ktoś może ma sugestie co może być winne lub jak problem rozwiązać?

Pozdrawiam

silver111

I ja się podepnę pod temat - mam tak samo tylko że w e91 - nie mogę aktywować blututha....

O jakich wtyczkach optycznych mówisz? gdzie to jest? w e91 też takie coś mogło by być?

Pozdrowionka.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W INPIE nie widziałem modułu MULF, dodatkowo wyskakiwał błąd połączenia SOS przypuszczałem że padł cały moduł. Objaw identyczny jak w pierwszy poście, nie mogłem zaznaczyć aktywować buletootha i stało się to z dnia na dzień.

Zdiagnozowałem co było winą niedziałającego bluetootha - słaba masa na kostce zasilającej.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

Odgrzewam kotleta, ponieważ na dniach nabyłem E61, mam ten sam problem - nie mogę aktywować bluetootha, pomimo że mam wg VIN'u kod 644 to i tak nie chce się aktywować, nie można zaznaczyć tej funkcji i przejść dalej do parowania urządzenia.

Jakieś rozwiązanie komuś się nasuwa ?

Poniżej fotka dla potwierdzenia słów.

Co kolega miał na myśli pisząc odnośnie tej masy na kostce ? Gdzie tego szukać ?

http://images77.fotosik.pl/164/f2064f154cd4dcf3med.jpg

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano
Hej. Mam rozwiązanie na niedziałające Blutu.....wypisać akumulator na 30 min. Po resecie działa jak nowka. Ciekawe jak długo. Ale będę was informował. Miałem tak samo. Z dnia na dzień przestał mi łączyć się z telefonem. Podpięty czarny kabel od akumulatora i po krzyku. Polecam.