Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
na początku witam szanowne grono, mam problem z ze skrzynią A5S 310Z autko swieżo sprowadzone i zaczeło leciutko poszarpywać przy zmianie z pierwszego na drugi bieg i przy załanczaniu ostatniego, żadnych innych objawów wszystkie inne biegi super i tu pytanie mam już zacząć sie bać dziś sprawdzę poziom oleju i zastanawiam się czy wymiana ma sens może już jest za póżno . co do oleju to co powiecie o dextron 3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do Twojej skrzyni trzeba lać olej ESSO ATF LT 71141 lub kompatybilne z nim (jeżeli masz zieloną tabliczkę).

Problemy jakie opisujesz to na pewno nie jest kwestia oleju tylko kupiłeś auto z uszkodzoną skrzynią i to jest powód dla którego ktoś się tego auta pozbył (pewnie cena była "okazyjna"). Lepiej powoli się przymierzaj do szukania drugiej skrzyni. Na szczęście te skrzynie są niedrogie bo rzadko się psują, więc dużo Cię wymiana nie będzie kosztowała. Nie próbuj nawet naprawiać bo się nie opłaca, utopisz się w kosztach.

Opublikowano
całkiem możliwe że była to ukryta wada, ale jechałem z berlina bez najmniejszych problemów dopiero w polsce coś zaczeło fiksować. Co do koloru tabliczki to jutro sprawdzę,dzięki za radę
Opublikowano
jak kolega napisał tabliczka jest zielona a olej w niej przezroczysty a symbol to 5HP18. i tu pytanie czy jak polatam tak jeszcze troche to moge coś uszkodzić? nadmienie iż nie jest to typowe szarpanie tylko mniej płynna zmiana
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy objaw jest taki, że przed zmianą z 1 na 2 na chwilę obroty się podnoszą tak jak by się ślizgnęła skrzynia i dopiero bieg wchodzi z szarpnięciem?
Opublikowano
nie obroty nie wzrastają raczej zmienia je tak bardzo krótko i bez takiego poślizgu, co do cen używek to rzeczywiście nie są drogie- dzięki za pomoc