Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie do znawców tematu.

Od jakiegoś czasu komputer pokładowy wskazujący chwilowe (i średnie) spalanie przekłamuje mnie.

Na wolnych obrotach pokazuje 99,9l

a przy jeździe i dodawaniu gazu spalanie pokazywane spada.

Wygląda to tak, jakby komputer pokazywał odwrotne (do rzeczywistych) parametry spalania.

Czy ktoś zetknął się już z tym problemem?

Dodam, że samochód jest krajowy, bezwypadkowy

Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc

Opublikowano

Od jakiegoś czasu komputer pokładowy wskazujący chwilowe (i średnie) spalanie przekłamuje mnie.

Na wolnych obrotach pokazuje 99,9l

a przy jeździe i dodawaniu gazu spalanie pokazywane spada.

Było o przekłamaniach średniego spalania i ewentualnej korekcji wskazania.

Co rozumiesz pod pojęciem od jakiegoś czasu? Wcześniej nie było tak? Czy teraz to zauważyłeś?

Jak skasujesz licznik spalania i stoisz w miejscu to pojawiają się kreski (--L/100km) na spalaniu chwilowym.

Jak sobie zmienisz wtedy na średnie spalanie to pojawia się wartość z kosmosu, ale wystarczy przejechać parę kilometrów i wynik jest OK.

Opublikowano

Wskaźnik spalania przekłamuje do momentu wyjechania auta z fabryki :D ale żeby aż tak , że na luzie 99,9 :) Wygląda jakby ktoś grzebał w ustawieniach lub jakiś czujnik padł.

Próbowałeś zerować liczniki?

E30, E36, E60, E87, F48

• 2 lata później...
Opublikowano
Koledzy czy ktoś sie uporał z tym problemem? U mnie jak dodaje gazu to mi spalanie spada na kompie a jak jadę delikatnie to rośnie. Rzeczywiste spalanie jest ok i nie ma problemu tylko na kompie coś szaleje.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam, czy ten temat mógłby być odnowiony i jakaś osoba która potrafi rozwiązać problem się wypowiedzieć, bardzo mnie to denerwuje i chciałbym żeby ktoś pomógł. Pozdrawiam:)
Opublikowano
kolego bylo juz nie raz na ten temat, sam miałem z tym problem, pokazywało mi spalanie chwilowe na luzie 99,9L, masz przestawione w kompie wskazania z L/km na km/L albo odwrotnie zmień to ustawienie zrób reset i będzie wszystko ok, 10s roboty, u mnie się to przestawiło po wymianie radia z biznes na pro.