Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam taki oto problem. Podczas jazdy usłyszałem dziwny świst podobny do dźwięku jazdy na wstecznym biegu, tak samo na następnych biegach, dość wyraźnie słychać to przy małych obrotach. Dźwięk ten ustaje całkowicie jak wcisnę sprzęgło. Tak samo jest jak silnik pracuje na biegu jałowym, słychać lekki świst jakby turbina(??), natomiast jak wcisnę sprzęgło dźwięk ten ustaję całkowicie. Dodam, że kilka dobrych miesięcy temu znajomy mechanik sprawdzał, że mam lekki wyciek oleju ze skrzyni biegów i doradził, żebym sprawdził jaki olej podchodzi do tej konkretnej skrzyni i dolał albo wymienił całkiem na nowy.Zwlekałem z tym i całkiem zapomniałem o tym :? Czy ten szum(świst) to już koniec skrzyni czy pomoże jeszcze wymiana oleju>>??<<

P.S. Jak się dowiedzieć jaki olej podchodzi do mojej skrzyni biegów.?? Słyszałem, że są jakieś specjalne oznaczenia (kolorystyczne) do konkretnych modeli.Czy trzeba odczytać tabliczkę na skrzyni, żeby być pewnym jak dokładnie olej jest zalecany>>???

Opublikowano
ten świst to prawdopobonie wywołuje łożysko dociskowe ale jeśli sie myle to niech mnie koledzy poprawią :roll: a co do oleju to musisz sprawdzic oznaczenia na tabliczce(kolor) a jaki olej przy jakim kolorze to było opisane na forum
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Olej wymieniony, ale niestety świst dalej występuje :( . Niestety trzeba będzie rozejrzeć się za używaną skrzynią w rozsądnej cenie. Dodam, że po zlaniu oleju ze skrzyni niewiele go pozostało :oops:
Opublikowano

mozliwe że to lożysko docisku ale diagnoza przez internet naprawde cieżka!

nie szukaj skrzyni tylko docisku bo i tak przy wymianie to samo sie rozbiera a skrzynia prawdopodobnie kilka razy wiecej kosztuje jak owe łożysko( spisz nr i szukaj samego lozyska bo moze to byc jako komplet tylko dostepne nowe)

popatrz tez łozysko na alternatorze bo dzwiek moze zmylic nie jednego