Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam BMW E39 530d Sport Touring Auto 2002rok(przebieg 125.000mil), kiedy jade na opcji skrzyni ze zmiana sekwencyjna i dojezdzam np. do skrzyzowania i zupelnie staje w miejscu auto nigdy nie zrzuca biegu na 1(pierwszy) tylko na 2(drugi) nie przeszkadza mi to wogole bo ruszanie i tak jest takie same tz. auto wogole sie nie meczy, moge wrzucic normalnie na 'jedynke' noi wtedy rusza z jedynki, kiedy mam na opcji D (czyli Drive) auto startuje z pierwszego biegu czy tak ma byc? Nastepna sprawa to czy w tej samej opcji srzyni z mozliwoscia zmiany biegow sekwencyjnie kiedy chce przeciagnac auto na obroty, owszem moge to zrobic ale kiedy wskazowka obrotomierza dochodzi do czerwonych cyfr automatycznie wrzuca mi wyzszy bieg, czy owe zachowania sie skrzyni sa nie grozne? czy powinienem cos z tym zaczac robic? czy moze byc to objawem zurzytego oleju w skrzyni?
Opublikowano

Oba przypadki które opisałeś to normalne zachowanie tej skrzyni i nie świadczą o jakiś niieprawidłowościach, było tak już jak auto wyjechało z fabryki.

Ciekawi mnie jednak to w jakim celu katujesz tak swojego diesla że obroty idą na czerwone pole?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawi mnie jednak to w jakim celu katujesz tak swojego diesla że obroty idą na czerwone pole?

Wykorzystuje zakres obrotow uznany przez producenta za norme - nie ma to nic wspolnego z katowaniem. Jak przyciska gaz do dechy to tak sie dzieje.

kiedy jade na opcji skrzyni ze zmiana sekwencyjna i dojezdzam np. do skrzyzowania i zupelnie staje w miejscu auto nigdy nie zrzuca biegu na 1(pierwszy) tylko na 2(drugi)

Skrzynia tiptronic w trybie M (manual), jak sama nazwa wskazuje, pozwala tobie zarzadzac zmianami biegow. Takze jesli dojezdzasz do swiatel to ty jestes odpowiedzialny za wbicie 1. Jesli nie wbijesz (przynajmniej w skrzyniach ZF) skrzynia zostaje na 2gim lub 3cim biegu i z nich ruszasz. Jesli dojdziesz do zakresu maxymalnych obrotow, skrzynia, nawet w trybie M przelozy na nastepny bieg.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik