Skocz do zawartości

[E34] Falowanie obrotów po wymianie komputera!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samochód chodzi nierówno na biegu jałowym.

Tzn. gdy jade na luzie z górki , pod górkę, po prostej jest ok, ale jak samochód zatrzyma się w miejscu zaczynają się wahania w zakresie 600-1000 obrotów.

Czytałem , ze komputer musi zaadoptowac prace krokówki do swojej bazy i przez jakies 20 min mogą byc wahania obrotów.Mam nadzieje , ze to własnie to.Tak poza tym to wszystko ok

Opublikowano

Nikt nie wie?

Wygląda to tak: po odpaleniu zaczyna lekko falować po paru minutach, na ciepłym silniku przez jakieś 10 minut jazdy nie falował, a później znowu zaczął falować.

Wolne obroty sa jakies niskie - ok 650-700, jak jade na biegu i wrzucam luz to obroty od razu spadaja na jakies 700, a wcześniej było tak , że schodziły do 1000 i dopiero stopniowo w dół szły.Przy odpalaniu ciepłego silnika obroty faluja przez jakies 10 sekund w granicach 300-1200, tak że prawie gasnie fura.

Wspomne tylko, ze jeszcze na starym komputerze ponad tydzień temu miałem sytuacje, ze jednego dnia obroty zaczeły falować, winiłem za to sonde gdyz akurat po jej odpieciu i odczekaniu godziny przestało falowac, ale sonde znowu podłączyłem i jeździł ok- ale moze to tylko taki zbieg okoliczności , ze przestal falowac po odpieciu sondy, a tak naprawde pada krokówka?Teraz jeździłem i z sonda i bez i obroty falują.

Samochód poza tym mankamentem z obrotami, odpala na dotyk (na starym kompie zdarzało się , ze musiałem pokręcic dłużej raz na 4-5 odpaleń), ma moc w całym zakresie obrotów.

W trakcie jazdy na luzie nie faluje, ale jak sie zatrzymam to tak.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
JA MIAŁEM PODOBNIE (NIE WYMIENIAŁEM KOMPA),NA LUZIE OBROTY 500-1400,A NIERAZ POTRAFIŁY STANĄĆ NA 1200 I NIE SPADAŁY.PRZEMYŁEM PRZEPUSTNICE,PRZEPŁAWKE I KROKOWCA.A I PRZEWÓD GUMOWY DO KROKOWCA BYŁ PĘKNIĘTY-WIĘC PROWIZORKA W POSTACI IZOLACJI,I JEST OK.POZDRAWIAM.