Skocz do zawartości

524td Mało mocy, słabe przyspieszenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Otóż mam mały problem z moim autkiem, zauważyłem że gdy zimny to ma nawet "kopa" choć i tak nie takiego jak powinien mieć, gdy jest już ciepły silnik to czuć taką dziure w gazie po połowie wciśnięcia pedału, przyspiesza ale nie ma tego kopa-chciałby jechać szybciej ale tylko wyje jak jest pedał w deche. Wiem że to tylko 115km przy tej masie, ale napewno coś da sie zrobić. Poprostu czuć to. Filtry, olej wymieniony.

Nie wiem czy to wina turbo, a może coś z paliwem czy powietrzem? Co sprawdzić? Słyszalem ze może to wina sprzęgła ze się ślizga-jak to wykluczyć?

Pozdrawiam i czekam na pomoc

Opublikowano

Bardzo możliwe że to wina Turbny.Powiedz czy jak wciskasz gaz to w pewnym momencie auto zaczyna kopcić?Słychać że turbina załancza się?

Co do sprzęgła to w Dieslu nawet jeżeli jest już na wykończeniu to i tak bedzie ciągnąć ze względu na wysoki moment obrotowy

Opublikowano
  • Autor

Słychać, że turbina załącza się, a co do kopcenia to puści czarno-siwy dymek ale nie jest to aż tak straszne zakopcenie, że nie widać co z tylu się dzieje :) . Mam jeszcze do wymiany filtr paliwa, choć nie wiem czy może to miec jakiś wpływ? na 3 i 4 biegu ciagnie nawet spoko choć i tak jest odczuwalna ta "dziura", ale 1 i 2 to totalna masakra.

A jeśli to turbo to co najczęściej sie w nim psuje i jest powodem takich efektów? Da sie to zrobic samemu mając spore pojęcie na ten temat czy tylko regeneracja w zakładzie?

Edit. Dodam ze nie działa mi ekonomizer i obrotomierz, a czytałem ze takie objawy to niesprawny komputer sterujący silnikiem..? Gdzie on sie znjaduje, postaram sie zamienić i sprawdzić? Tylko czym róznią sie te koncówki 078, 077, 128 itp itd zeby czegoś nie spieprzyć :)?

Opublikowano
  • Autor

NIkt nie może mi pomóc? Zbliza się weekend więc bym troche pogrzebał.

Sorry za post pod postem, ale mi zależy na czasie. :)

Opublikowano
z tego co pamiętam komputer znajduje się w skrzynce od strony pasażera(czarna zamykana na sruby).Taka pod podszybiem.Numer kmputera musisz mieć dokładnie taki sam.