Skocz do zawartości

[E36] Problem z centralnym zamkiem - standard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukałem, szperałem po forum o tym i każdy ma inny przypadek, ale takiego nie mogłem znaleść. Chodzi jak wiadomo i można się domyśleć o źle działający centralny w mojej E36 93r. wersja 4 drzwiowa. Jest totalnie pomieszany. Problem polega na tym:

Otwieram auto. Jeśli następnie chcę zamknąć samochód, muszę 9 razy próbować, równe 9. Przekręcam w prawo, we wszystkich drzwiach dzyndel od zamykania idzie na dół na pół sekundy i wracają i auto znowu jest otwarte. Dopiero za dziewiątym razem, auto pozostaje zamknięte! Problem jest również z klapą bagażnika, ją już trzeba osobno zamykać i otwierać. Nie współpracuje z drzwiami. 9 razy na zamykanie auta? Problem jest cholernie wkurzający! Ma ktoś jakieś propozycje? :/ Patrzałem na kable z tyłu na klapie, są całe :/

Proszę poprawić tytuł (robi się to edytując pierwszy post). Proszę zapoznać się z formatem tytułowania wątków obowiązującym w tym dziale i regulaminem forum. mattiss

Pozdrawiam,

Maks

Opublikowano
po pierwsze wyciągnij siłowniki centralnego i wyczyść z brudu po czym przesmaruj.Po drugie sprawdz czy wszystkie czujniki zamknięcia drzwi działają prawidłowo,po trzecie zobacz czy do siłownika klapy dociera sygnał.Po czwarte sprawdz wszystkie cięgna czy są proste i chodzą lekko(nie są wypięte).No i to na tyle.U mnie to pomogło,u znajmoego też.Więc do dzieła;)
Opublikowano

Dla tych co mają podobny problem :) ROZWIĄZAŁEM GO. Dziękuje koledze powyżej. A więc: problem był oczywiście w czujniku zamykania drzwi od strony kierowcy! Jest on w zamku na słupku, wystarczy popuścić sobie 2 śruby trzymające go, przesunąc delikatnie do przodu, dokręcić i jest OK. Ten czujniczek się wyrabia bo jest plastikowy, dlatego trzeba przesunąć zamek delikatnie do przodu (w stronę drzwi) i czujnik już będzie się do końca chował do środka mimo zdarcia plastiku :)

Pozdro !

Pozdrawiam,

Maks