Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od wczoraj jestem posiadaczem również e38. którą kupiłem okazyjnie nie jest mocno zmeczona tylko ma awarie skrzyni.. kilka pytan odnosnie skrzyni auto jedzie do przodu jak jest zimne w miare normalnie, troche szybko zmienia biegi jak na mój gust ale dosc płynnie.. jednak jak sie rozgrzeje to jest masakra wyskakuje getribenprogram i jest tylko piątka na step tak samo, ruszy troche dwójki jak gdyby niema i szarpnie az plecy bolą. auto z niemiec bez gazu udokumentowane 270 tys 1999r. ma hak i mysle ze tym gebels zajehał skrzynie... jak myslicie czy wymiana oleju cos pomoze zakładam ze jest tram olej. czy moze to byc cos np z elektryką, moze ktos miał taki problem... zielona tabliczka oznacza chyba long life oil w zf ? bedę wdzieczny za wszystkie sugestie posiadaczy 7er które mi sie bardo podoba :D
Opublikowano
Witam, zacznij od podmiany sterownika. Sprawdź olej, czy nie jest zbytnio spalony i czy w ogóle jest go odpowiednia ilość. Jeżeli będzie wariowała, postaraj się wejść na kanał i zobaczyć jaka jest temperatura miski olejowej, jeżeli będzie wrzątek to coś podgrzewa zbytnio olej, może być niedrożna chłodnica tak jak napisał poprzednik. Miska powinna być ciepła, jednakże nie tak jak silnik. Może olej jest zły i robi się za rzadki jak się rozgrzeje, czytaj stary, naciągnął wilgoci, bo ktoś myślał, że Lifetime oznacza brak wymiany oleju w ogóle. Jeżeli zupełnie poprawnie skrzynia pracuje na zimnym to powinna przeżyć.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
witam uwikłałem sie z problemem.. błachostka sie okazała choc mysle ze skrzynia mogła ucierpiec na tym... fachowcy w germani wymieniali pompe wspomagania nim auto trafiło na sprzedaz. okazało sie ze nie zapieli dobrze przewodu od chłodniczki który idzie pod pompą do takiego wymiennika ciepła i gubiła skrzynia olej.. podłaczyłem wszystko jak nalezy uzupełniłem olej weszło 5.5 litra i skrzynia chodzi... komp pokazuje nieprawidłowosc zapinania 3ego biegu... i zeczywiscie przy delikatnej jezdzie skrzynia na 3cim biegu wytwaza wibracje jek by cos przeskakiwało... jest jeszcze kilka błedów z slnika cos z vanosem chyba bo wyskakuja błedy wałków rozrządu..