Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich chętnych do pomocy!

Problem dotyczy BMW E39 530D Automat

Mam problem ze swoim wozem a mianowicie traci moc gdy w zbiorniku jest mało ropy :/ to nie żart. Gdy go zatankuje pod korek wszystko pięknie chodzi a przyśpieszenie jest niesamowite ale gdy tylko w zbiorniku robi się trochę mniej paliwa ( mniej niż połowa baku ) przyśpiesza tak do 90-110 km/h a potem ledwo jedzie. Gaz w podłogę a on się w ogóle nie zbiera pytałem ludzi mówią że w zbiorniku jest jakiś pływak czy coś i to może być od tego (na pewno nie od ropy sprawdzałem już chyba na wszystkich najlepszych stacjach bo myślałem że to może być problem) rozebrałem już ja nawet ale byłem zatankowany i nic tam nie zauważyłem teraz poczekam aż wyjeżdżę paliwo i będę miał trochę czasu znowu ją rozbiorę i ocenie sytuacje ale póki co może macie pomysły w czym może tkwić problem?? Bardzo proszę o Pomoc !

Opublikowano

Trop dobry - padająca (lub już padnięta) pompka w baku. Dopóki jest dużo paliwa w baku to paliwo grawitacyjnie wytwarza ciśnienie i wraz z pompką progową to w miarę funkcjonuje. Jak tylko poziom spadnie do około 15 litrów zaczyna się kaszelek bo sama pompka progowa nie daje rady wytworzyć dostatecznego ciśnienia dla silnika.

Pzdr.

Opublikowano

kumpel miał to samo w swojej 530d

tylko u niego dopiero gasł jak było poniżej 15l w baku, przy tym zapalało się jeszcze DDE

Po wymianie pompki w baku jak ręką odjął

Wskazówka już prawie stoi na zerze i dalej jeździ bez zmian

(ALE TO BYŁO TYLKO DO TESTÓW, BO NIE POWINNO SIĘ TAK WYJEŻDŻAĆ PALIWA BO MOŻE POCIĄGNAĆ SYF Z DNA ZBIORNIKA)

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."