Skocz do zawartości

[e39] Zmiana PDC przód/tył na PDC tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam PDC przód/tył tyle że nie mam przednich czujników, aktualnie gładkie listwy. Wymyśliłem że prościej może zmienić moduł PDC na wersje tylko z tyłem? Albo może można przeprogramować moduł żeby obsługiwał tylko tylnie czujniki? Czy sama zmiana modułu + zmiana złączki (tu jest bodajże jedno złącze 8 czujników) wystarczy?

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, mam podobny problem, najprawdopodobniej w mojej e39 były z przody czujki...ale poprzedni własciciel wypaprał chyba i wstawił zderzak bez czujników...czy wypięcie wtyczki od przednich czujników moze zezwolić na prace samemu tyłowi?...
Opublikowano
  • Autor
czy wypięcie wtyczki od przednich czujników moze zezwolić na prace samemu tyłowi?...

Niestety nie, wypięcie przednich czujników będzie zgłaszać błąd i nic nie działa.

Opublikowano
A podmianka samego sterownika na ten od tylnego parktronika?...nie sa drogie...ciekawe czy ktos juz tak robił...?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
A podmianka samego sterownika na ten od tylnego parktronika?...nie sa drogie...ciekawe czy ktos juz tak robił...?

No sam nad tym myślę, tylko jakoś nie mam czasu się zabrać :-) Trzeba by złącza sprawdzić czy nie są inne wtedy by trzeba pozmieniać i schematy instalacji znaleźć.

Opublikowano
Jestem bardzo ciekawy i jak bed miał pod reka taki sterownik to sprawdze to mimo iz u mnie sprawa sie wyjaśniła - porzedni włascciel wychaczył w cos zderzakiem i założył zderzak od M-ki ale bez otworów na czujki ... okazało sie, że wiązka jest i działa bo czujki kupiłem i podłączyłem...jest ok. teraz czekam na listwy ze zdrzaka w wersji z PDC...koszt 74zł oryginał BMW (x 2 - na obie strony)...jescze prysne na kolor nadwozia i gotowe. Pozdrawiam.
Opublikowano
  • Autor
No ja też mam listwy pod czujki gdzieś mi leża :P Tylko stwierdziłem po co mi czujniki z przodu tym bardziej ze moduł pojedynczy PDC jest tańszy nawet niż jeden czujnik :P