Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

po dzisiejszym dniu jak przejechałem polną drogo po kałużach i powrocie do domu zgaszeniu silnika nie mogę go odpalić już od 2 godz czy macie może jakieś rady dla mnie ?? :mad2: jest to benzyna 1.6

Opublikowano
Sam pewnie się domyślasz ze ma to związek z wilgocią. Trzeba wysuszyć w pierwszej kolejności elementy układu zapłonowego, czyli przede wszystkim kopułkę wewnątrz i na zewnątrz, palec oraz przewody zapłonowe i świece. Jeżeli nie pomoże to sprawdź czy nie jest gdzieś przerwana izolacja na czujniku wału korbowego i ewentualnie też wysuszyć.
Opublikowano
Albo jak jechałeś ostro przez wodę, to jakaś wtyczka albo rurka się zerwała/odpadła..
Opublikowano

no niestety nic nie pomogło suszenie nawet kable wyczyściłem rospuszczalnikiem nitro (tak podpowiedział mi znajomy ) nic sie nie urwało/odpadło . a teraz na dodatek licznik kilometrów mi się wyzerował ?? :search: czekam na podpowiedzi ..

BMW e36

316i

benzyna 1.6

1991r

bez komputera !!

Opublikowano

Wyglada jakby prąd gdzieś uciekł. Licznik dzienny kasuje się po braku zasilania zegarow.

Sprawdzales wszystkie bezpieczniki i przekazniki? A może nie pracuje pompa paliwa? Jest iskra? Jeśli jest iskra i paliwo to powinien chociaż zakaszlec..

Opublikowano
raz na jakiś czas jak zakręce to zakaszle jak by już odpalił ale gaśnie i nic'' a jeżeli akumulator odłącze na minusie to też się zresetuje licznik ??
Opublikowano
Tak, bo jak koledzy wyżej napisali zegar resetuje się ZAWSZE kiedy braknie mu zasilania. Jak odłączysz aku to licznik się wyzeruje. Pozdrawiam
Opublikowano

Oczywiście, że się zresetuje. Plus czy minus - wszystko jedno. Proądu i tak nie ma.

Jak czasem zakaszle to sprawdź czy pompa paliwa pracuje (na ucho lub odłączając przewód paliwowy od listwy wtrysków).

Może być tak, że jedna z wtyczek od pompy (chyba ta czarna, zasilająca) jest skorodowana i nie łączy.

Sprawdź jeszcze czy przy klemie od plusa akumulatora nie odłączył się jakiś cieńszy przewód - ja tak miałem. Choć wtedy auto nie chciało nawet kaszleć.

Opublikowano

wszystko działa iskra jest brat mówi że coś jest mokre ale nie chce mi się wierzyć !!

i problem rozwiązany po wyciągnięciu ostatniego kabla ze świecy okazało się że jest pokruszona .. dzięki wszystkim za pomoc :cool2:

no i znowu problem czy jest możliwość żeby pompa paliwa się zawieszała ??? gdy ją wyjmę a potem włoże bez problemu odpalam a gdy juz zgasze to musze znowu wyjąć i włożyć pompe ???