Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałem się zapytać czy istnieje możliwość zamontowania w 316i z 92r elektrycznych szyb z tyłu i z przodu jak i elektrycznego dachu? Jeżeli tak to w jaki sposób, jeśli jest na forum gdzieś "gotowa recepta" to poprosiłbym i link, szukałem lecz nie znalazłem :(
Opublikowano

Witaj,

jest - zakładam że masz sedana. Przy wczesnych rocznikach (z ZVM) pojawia się problem poszukania elektryki starego typu (z przełącznikami sterującymi siłą - jak w E30). Natomiast nie jest to nie możliwe, żeby zainstalować instalację nowego typu, czyli taką ze sterownikiem komfortu. Wszystko zależy od umiejętności i determinacji :mrgreen:

Opublikowano
A czy możesz mi wysłać jakiś link z instalacją (przykładową), którą można zainstalować w sedanie? Chciałbym się zorientować jak to też finansowo wygląda. :)
Opublikowano

przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć, jaką chcesz zainstalować.

Możesz:

1. poszukać kompletu starego typu, ale te ze względu na małą ich ilość i duży popyt są raczej rzadko spotykane

2. poszukać sobie kompletu nowego typu, dobudować sterownik GMIV i RMIV i będzie działać

3. poszukać osobno silniczków (każdy typ ma takie samo sterowanie, tyle, że te nowsze mają jeszcze w silniku czujnik obrotów służący do wykrywania przeciążenia lub przycięcia lub zatrzymania się szyby na końcu zakresu) oraz przełączników np. od szyberdachu i zmontowanie tego w jedną całość

W każdym z tych przypadków nie obędzie się bez ręcznego robienia wiązki instalacji. Sam kiedyś próbowałem wyciągnąć oryginalną wiązkę na szrocie, ale spasowałem po godzinie wykręcania wszystkiego z wnętrza dawcy... Poza tym wiązki od szyb łączą się w bliżej mi nie zidentyfikowany sposób z innymi obwodami. Toteż wydaje się to trudne do wyciągnięcia (no chyba, że jesteś na tyle szalony, żeby wymienić całą wiązkę elektryczną auta :nienie: )

Koszty to mniej więcej 450 - 600 za komplet silników i przełączników oraz wiązek w tylne drzwi. Jak dobrze trafisz, to znajdziesz też fragmenty instalacji (ucięte). Przeważnie nikt nie sprzedaje modułu komfortu (realizuje go moduł ZKE - oznaczenie GMIV) do tego, bo po prostu handlarze nie wiedzą o tym tylko tną wszystko i wyszarpują. Porządny moduł ZKE z dodatkową białą wtyczką z tyłu (to do tylnych szyb) to około 80-100 zł. Szukaj numerów np. 61.35-8 369 482 (483 nie ma tej wtyczki). Dobrze by było, gdybyś trafił moduł z uciętymi wszystkimi wtyczkami - zdobycie szczególnie tej białej jest nieco trudniejsze (rzadziej występuje). Następnie potrzebny jest jeszcze moduł przekaźników (końcówka 099, oznaczenie RMIV). BMW trochę tutaj temat zepsuło, bo nie zaplanowali tego żeby w GMIV było pięć par przekaźników do szyb i dachu. I taka dłubanina w postaci wyjść niskoprądowych na moduł RMIV, który następnie steruje tylnymi oknami wyszła. Dlatego też tylne okna nie mają kontroli przycięcia/przeciążenia przy zamykaniu. Choć do dzisiaj zastanawiam się jak to jest, że jak otwierają się automatycznie do końca, to po osiągnięciu dolnej krawędzi otwarcia szyby, przekaźnik wyłącza się... Magia.

Do tego policz sobie koszt kabli, masę roboty, lutowanie, trochę mechaniki, rozwiercanie nitów od starych nożyc, przeciskanie się przez różne zakamarki auta, dorabianie pinów na wtyczkach łączących drzwi, przesiadkę z istniejącego modułu ZVM, kratkę bezalkoholwego, nerwy, czas...

Ale wzamian masz SATYSFAKCJĘ, działające cztery okna, funkcje komfortu i świeże powietrze latem w dowolnej ilości

Zrobienie elektrycznego szyberdachu po tym wszystkim potraktujesz jako dziecinnie prostą robótkę na 15 minut, po ciemku, w przerwie reklamowej na Polsacie :-)

Tu masz ładny dokumencik o module ZKE IV

http://www.bmwmotorsports.org/BMW_docs/ZKEIV.pdf