Skocz do zawartości

330xd - samoczynny reset zegarów + zamek centralny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni pojawiły się w moim aucie dziwne dolegliwości. Zaczęło się od tego, że kilka razy po włożeniu kluczyka do stacyjki, przekręceniu kluczyka do pozycji II (zapalają się kontrolki) a następnie próbie odpalenia - zegary przygasały i zerowały się (zegar, licznik dzienny). Tak jak przy rozładowanym akumulatorze, tyle, że samochód bezproblemowo później odpalał.. Te objawy nie występowały cały czas - kilkukrotnie jedynie. Od piątku zaś doszło coś jeszcze... Otóż, tankowałem na stacji. Po odejściu od dystrybutora z kluczyka zamknąłem auto. Po powrocie próbowałem z kluczyka otworzyć - bez efektu. Otworzyłem drzwi normalnie kluczem. Po włożeniu do stacyjki - zegary znów wyzerowane. Ale samochód odpalił normalnie...

Pierwsze moje podejrzenia - klemy akumulatora. Na oko czyste - zresztą jak mają się ubrudzić będąc w bagażniku. Sam akumulator VARTA ma nieco ponad rok, więc raczej go wykluczam - choć tej zimy padł....

A może po ostatniej mojej historii z chłodnicą (która opisywałem w innym moim wątku), gdzie wentylator rozchlapywał po przedziale silnikowym płyn chłodniczy coś ten płyn zalał?

Macie inne pomysły?

Opublikowano
moim zdaniem to dwa osobne problemy ..... drugi z nich dotyczy sterownika centralnego zamka ...

A mógłbyś nieco rozwinąć co masz na myśli? Zaznaczam, że najpierw było zerowanie zegarów...od piątku doszedł problem zamka centralnego z równoczesnym zerowaniem zegarów... Myślę, że to jednak jeden problem - tyle, że pogłębiający się... Sam samochód bezproblemowo odpala...No ale lato jest a nie zima, więc... :P

Opublikowano
sprawdź jeszcze wszystkie bezpieczniki....

Tak też zrobię... Ale gdyby "walnięty" był bezpiecznik - problem występował by chyba za każdym razem. A występuje co jakiś czas, co któryś raz...tak co piąte otworzenie auta...Kilka razy bez problemu i nagle następny raz reset. I znów kilka razy bez problemu...i reset...