Skocz do zawartości

320d - Długo kręci na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem po wymianie wtryskiwacza sterującego (oryginał Bosch) i ustawieniu pompy. Na zimnym silniku rozrusznik bardzo długo kręci (około 10-15 sekund) zanim zaskoczy. Jak już odpali później nie ma problemu z rozruchem. Ciepły czy stygnący odpala bez problemu. Najgorzej jest jak jest kompletnie zimny (po nocy). Podczas odpalania nie kopci. W trakcie jazdy też nie. Moc w normie. Czy ktoś ma jakąś teorię co to mogło się stać? Pozdrawiam!

Opublikowano
,

Edytowane przez yoshimura01

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam,

Jeszcze raz prośba o pomoc!

Pojechałem z samochodem na reklamację do warsztatu, który wymieniał mi wtryskiwacze. Mechanik pogrzebał coś pod maską i oddał mi samochód, twierdząc, że wszystko będzie ok. Faktycznie przez pierwsze kilka dni odpalał od strzału, później zaczęły się schody. W chwili obecnej sytuacja wygląda jak przed wymianą wtrystkiwacza:

Po nocy - samochód chwilę pokręci i odpala (4-5 sekund), nie trzęsie się, nie gubi obrotów

Ciepły - zaskakuje za każdym razem.

Stygnący (pół godziny postoju i więcej) - jest masakra! Muszę go kręcić przez dobre 10-15 sekund, a jak już zaskoczy za samochodem pojawia się wielka chmura białego dymu (niespalone paliwo?).

Chciałem sprzedać furę, ale nie będę nikomu wciskał niesprawnego auta, dlatego zlikwidowałem aukcję i próbuję zawalczyć z problemem.

Kolego yoshimura01, czy dam radę odpowietrzyć pompę sam i jak mam to zrobić?

Czy jest ktoś w Warszawie, kto (za opłatą oczywiście :) ) podłączy mi betkę do kompa i skalibruje pompę?

Kolejna sprawa: z tego co wiem, to do wymiany jest świeca, ale to chyba nie ma wpływu na rozruch przy +30 na dworze?

Pozdrawiam.

Opublikowano
,

Opublikowano
  • Autor

Witam,

W przewodzie paliwowym nie zauważyłem żadnych pęcherzyków powietrza, ale i tak podjąłem się próby odpowietrzenia układu i odkryłem ciekawą rzecz. Po poluzowaniu nakrętek na głowicach wtrysków z trzech zaczęło pryskać paliwem pod dużym ciśnieniem, natomiast jeden zupełnie nie reagował (trzeci od strony szyby). Czy to oznacza, że ten wtryskiwacz jest uszkodzony?

Pozdrawiam!

Opublikowano
,

Opublikowano
  • Autor

Witam. Dzięki wielkie za wszystkie wskazówki! Jeszcze tylko jedno głupie pytanie: czym najlepiej wyczyścić gniazda w głowicach?

(Na allegro widziałem przyrząd, który wygląda jak szczotka druciana i kosztuje ok. 100 PLN :shock: )

Pozdrawiam!

Opublikowano
,

Opublikowano
  • Autor

Udało się odnaleźć połowiczne rozwiązanie problemu! Wczoraj pod maską wystrzelił mi wąż podciśnieniowy (ten najdłuższy) i zalało wszystko paliwem. Po dokładniejszej inspekcji odkryłem, że geniusz mechanik użył do uszczelnienia rozerwanego przewodu kawałka metalowej rurki :shock: Wężyk był w takim stanie, że rozpadał się w rękach. Po wymianie na nowy samochód zaczał krócej kręcić, ale chmura dymu cały czas się pojawia po dłuższym postoju. Zastanawiam się, czy nie wypadałoby go teraz odpowietrzyć? Może to była kwestia nieszczelności w przewodach i lewego powietrza? Czy ewentualnie zamontowanie zaworu zapobiegającego cofaniu się paliwa może coś tu pomóc?

Pozdrawiam!

Opublikowano
,

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Czesc i co kolego pomogła ta zmiana wężyków przelewowych bo mam taki sam problem jak Ty...