Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć wam, piszę kolejny raz na tym forum, prawdopodobnie już ostatni. Czyżby elektryka w mojej buni się spaliła? Jadę sobie, naciskam pedał hamulca, a on wciska się do podłogi, sprzęgło nie działa, są problemy z wyrzuceniem biegu, śmierdzi dymem - udało mi się jakoś zatrzymać samochód. Wychodząc zauważyłem że z pod maski wydostaje się dużo dymu, odłączyłem akumulator i na tym koniec. Całe szczęście że się nie zapalił. Czyżby to koniec z samochodem? Czy jeszcze da się coś zrobić i czy będzie to opłacalne?
Opublikowano
jak dla mnie to jesli wysiadly hamulce i sprzeglo to poprostu jest gdzies problem z plynem hamulcowym, sprawdzales czy wogole jest? moze poprostu ktorys przewod nie wytrzymal i plyn uciekl. Co do dymu, czy to nie abydym spalonego sprzegla albo para z przegrzanego silnika?
Opublikowano
To była stanowczo uszkodzona elektryka, było pełno dymu a przestał on się wydobywać od razu po odłączeniu akumulatora. Dym było czuć gumą, jak spalona izolacja przewodów. A poza tym to raczej nie możliwe żeby sprzęgło się spaliło a przewody hamulcowe puściły w tym samym momencie.
Opublikowano
jesli sie nie orientujesz to uklad hamulcowy i sprzeglo pracuja na tym samym plynie z tego samego ukladu, jesli awaria nastapila bezposrednio za zbiorniczkiem to tracisz i hamulce i sprzeglo, pozatym oba uklady sa hudrauliczne i nie sa sterowane elektryka tylko sila przekladajaca sie z pedalów poprzez plyn na podzespoly, moze ktos cos podpowie ale wydaje mi sie ze elektryka nie ma bezposredniego wplywu na oba te uklady
Opublikowano
Sprawdziłem teraz, niby płyn w zbiorniczku jest a podczas zwarcia elektryki chyba poszłoby wszystko a sprawdzałem światła przednie i działały, jednak ze względów bezpieczeństwa podłączyłem akumulator jedynie na chwilę.