Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Koledzy przymierzam się do zmiany filtr powietrza w E60 530i. Proszę o informację czy jest to "sztuka" większego wysiłku i kombinacji - chodzi mi tutaj o kasowanie ewentualnych komunikatów na komputerze. Dzisiaj zostawiłem auto w serwisie na wymianę oleju w skrzyni i gość rzucił hasło że jemu po kluczyku komp pokazuje że pasuje wymienić filtr powietrza (na desce nic nie informuje). Dlatego pytam - czy jeśli wymienię to we własnym zakresie wymagane będą dodatkowe czynności związane z kasowaniem "inspekcji" czy adnotacji o wymianie filtra ?? Szkoda mi trochę pozostawić w serwisie ponad 300 PLN ;) za filterek + wymianę (przy założeniu że filtr Manna kosztuje 70 PLN :) )

Bardzo proszę o informację zwrotną

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Dziękuję :) zamówię sobie Boscha z 69,11 PLN :)

|Czy ma ktoś jeszcze coś do dodania w tej kwestii ??

Jeśli nie to proponuję zamknąć wątek.

Opublikowano
polecam stosowac tylko najlepsze filtry (oleju, powietrza, paliwowy) MANN (oryginały w ASO) i KNECHT, co do filtra kabinowego to już nie ma aż tak dużego znaczenia, u siebie zamontowałem BOSCHa bo akurat był z węglem aktywnym i był w przyzwoitej cenie.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Różnica w cenie żadna więc zamówię sobie w takim razie MANN'a . A co mi wrzucą w ASO tego to nie wiem (olej).
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy krótkie pytanie - wymieniłem filtr powietrza co jest dziecinnie proste ;) natomiast chciałbym się dowiedzieć co w takim razie z informacją w systemie samochodu (kluczyk) o potrzebie zmiany filtra ? Czy da radę to jakoś usunąć ? Nie wiem skasować jakimś oprogramowaniem ??

I najważniejsze czy ktoś z KRK lub TAR dysponuje takim osprzętem /??

Opublikowano

Ponoć jest coś takiego ale nie widocznego w iDrive - chodzi o to że jak pojechałem do ASO gość wrzucił kluczyk do czytnika i mówi mi że mam do wymiany olej/filtr oleju oraz filtr powietrza - mówię że takiej informacji nie ma w systemie pokładowym - na co otrzymałem odpowiedź że jest ale nie jest widoczna dla użytkownika natomiast będzie się wyświetlać przy każdej okazji włożenia klucza do czytnika póki nie zmienię u nich filtra. Wymieniłem olej z filtrem u nich - ale nie zmieniłem filtra powietrza gdyż dla prostej czynności i elementu za 60PLN nie będę wydawał ponad 300PLN w ASO !!! :)

Bardziej się obawiam o to że kiedyś w odległej przyszłości jakiś gość który będzie chciał kupić ode mnie samochód, usłyszy w ASO - proszę Pana filtr nie był zmieniany od nowości ... czy powiedzmy przez ostatnie 4 lata .... co będzie nieprawdą (a ja jakbym takie coś usłyszał to stwierdziłbym że to jakiś niedbalec)

Jeśli to była ściema to się proszę nie śmiać ze mnie gdyż jest to pierwsze moje BMW !!

Opublikowano
Nie chce mi się w to wierzyć. Moim zdaniem gość chciał cię naciagnąć na dodatkową usługę i tyle. Byłem w kilku serwisach i ani razu nie było takiej sytuacji po włożeniu kluczyka w czytnik, że filtr powietrza jest do wymiany, a wymieniałem go u siebie sam już ze 3 razy. Przecież przy filtrze nie ma żadnego czujnika.
Opublikowano
To pewnie mnie w jajo ktoś chciał zrobić - wiedząc że się nie znam. A być może to jest prawda.
Opublikowano
prawda jest ze Cie w jajko ktoś zrobił :) o filtrze powietrza nic nie ma... ewentualnie inspekcje samochodu mozna kasowac razem z filtrem, bo wtedy wlasnie jest wymiana filtrow...