Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy jezeli mam przejechane 180tys km, silnik N42 1.8 Benz. czy olej Castrol EDGE 0W30 jest zly (za rzadki) ?

Czy przyczyna zlego oleju moze byc, ze olej ucieka ? Pojezdze miesiac i kontrolka oleju sie zapala czasem i musze dolac.

Czasem lekko po korkiem oleju mam mokre (z boku lekko).

Jak myslicie?

E46 318D 180KM
Opublikowano
Nie jest zły, ja osoboscie zmieniłem castrola na OLEJ LIQUI MOLY 5W40 Top Tec 4100, sprawdz odme moze jest zapchana i robi sie podcisnienie w silniku wiec gdzies to musi uciec dobrze ze przez korek a nie uszczelniacze chodz pewnie do czasu. A jak spaliny nie kopci moze po prostu spala olej. Chodz jesli dolewasz raz w miesiącu to musial by widocznie kopcic.
Opublikowano

Nic nie kopci, nic nie smierdzi. Silnik chodzi super.

Dolalem oleju i wyciagnalem wezyki i powietrzem sprezonym przedmuchalem.

Do ODMY sie nie dostalem bo jest schowana pod kolektorem wydechowym i musial bym na podnosnik i od spodu a nie mam mozliwosci.

Jak przedmuchiwalem to slyszalem takie bulgotanie, to chyba jest drozna. Dzis pojezdzilem i kolo korka sucho. Zobaczymy za pare dni.

E46 318D 180KM