Skocz do zawartości

330xd stuki w zawieszeniu, amorki, wahacze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Panowie,

cos mi tlucze w zawieszeniu z tylu i z przodu, pojechalaam na stacje diagnostyczna no i zaczelo sie...

przod-do wymiany cale wahacze i laczniki stabilizatora koszt masakra :mad2:

kazalem sprawdzic amorki tyl przod i tak jakos dziwnie ze oba z prawiej strony sa trefne,

tzn. przod prawy ma 52% a lewy 77% wymieniane doslownie miesiac temu :duh: jest wrecz niemozliwe zeby cos padlo a sa olejowe wiec jak cos to bylby wyciek

amorki tylne maja 6 lat i odziwo lewy ma 79% a prawy 52%

niedwano wymienilem tuleje z tylu tylko na sankach nie

jest taki odglos jakby byla niedomknieta klapa bagaznika

Moje pytanie czy walniete amorki moga tluc na zakretach i nierownosciach?

Czy w gre wchodzi cos innego...? bo tak na trzepaku wyszlo ze tyl ok wiec od czego te stuki...?

Edytowane przez celion

Opublikowano
a na jakie amorki wymieniłeś ori ? jakie koszty wachaczy ?

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
  • Autor

amorki tylko ori inne nie pasuja cena za jeden tyl 470zl wahacz 880zl/szt plus tuleja wahacza 206zl/2szt plus sworzen wahacza 345zl/szt lacznik stabilizatora 63zl/szt.

x -em fajnie sie jezdzi ale jak przyjdzie cos do wymiany to :mad2:

ale dalej nie mam pojecia co mi tak stuka z tylu czyzby to amorki robily taki chalas?

w czwartek jade na wymiane to sie okaze co i jak :roll:

Opublikowano

spox pytam bo też już zamówiłem , pewnie w następnym tygodniu najwcześniej będą , też wymieniam na ori , są zamienniki ale niewiele tańsze więc stwierdziłem że nie ma sensu się bawić w co innego , podbnie cenowo jak u ciebie :)

wymieniam komplet amorków , 2 poduszki pod silnikiem (z jednej mi ciekło ) mam już 185 tys przejechane więc najwyższy czas to zrobić :)

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
Nie mam pojęcia skąd na stacjach diagnostycznycznych biorą się te bzdurne procenty.W golfie też niedawno wymieniałem amortyzatory na bilsteina i również pokazało mi 52% sprawności.Nie wiem czy ten sprzęt co mają nadaje się na złom czy co.W e46 niedawno miałem również stuki z przodu ,lewa strona.Dodatkowo przy skręcaniu były jakieś dziwne trzaski. .Okazało się ,że wahacz był do wymiany.Po wymianie spokój i cisza.Może zacznij od wahaczy jak amory niedawno wymianiałeś
Opublikowano
  • Autor
z przodu mam zamiar wymienic tylko komplet wahaczy i laczniki stabilizatora a najbardziej martwia mnie stuki z tylu i tam wlasnie mam zamiar wymienic amorki bo tuleje na wahaczach z tylu byly nie dawno zmieniane lacznie ze sprezynami dlatego nie wiem z kad z tylu te stuki i popiskiwania czyzby z przednich wahaczy nioslo? :shock:
Opublikowano
ostanio mi z tyłu stukało i w efekcie jak wracałem z mazur pękł mi tytlny wachacz , po wymianie wachacza zero stuków popiskiwania pomimo marnych amortyzatorów :) koszt 350 zł

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
  • Autor

dwa tygodnie temu wymienialem wahacz poprzeczny lemfordera za 200zl bo ori 400zl i nic nie bylo widac zeby byl jaks pekniety zreszta dwa dni temu bylem na stacji diagnostycznej i tez facet mowil ze do tylu nie ma sie do czego przyczepic i nie wie z kad te stuki dlatego wymieniam amorki tylnie bo juz nie mam pojecia z kad te stuki i popiskiwania z tylu chyba zostaja tylko jeszcze tuleje na sankach ale czytalem zeby te tuleje sprawdzic to trzeba dyfer zdemontowac :?

a ktory wahacz ci poszedl?

Opublikowano
u mnie ściała mi się śruba przy wachaczu (ta do regulacji zbiezności ) i przez to wachacz mi tylni pękł , dosłownie się ułamał , oczywiście ori bo zamienników nie ma , dla świetego spokoju już wymieniłem obie śruby

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

pękł mi dokładnie na tym schcemacie wachacz poprzeczny dolny ( nr5) ściała mi się śruba 8 i według mechanika dlatego pękł ten wachacz , druga była również zapieczona i skorodowana i na wszelki wypadek też ją wymieniłem

efekt niezbyt przyjemny bo koło nie miało bocznej stabilizacji , pupa na zakręatach latała sobie dowolnie , ledwo dojechałem do warsztatu

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
Przerażacie mnie Panowie. Coś pękło, rdza w zawieszeniu? U mnie wszystko wyglada jakby wczoraj wyjechało z fabryki....
Opublikowano
  • Autor

wlasnie znalazlem na allegro wahacz przedni do x firmy lemforder za 500zl a ja placilem 880zl za ori i wlasnie nie wiem czy lemforder to to samo co ori????

i czy oplaca sie wkladac lemforder bo juz slyszalem ze lemforder to dosyc dobra firma

Opublikowano
  • Autor
Przerażacie mnie Panowie. Coś pękło, rdza w zawieszeniu? U mnie wszystko wyglada jakby wczoraj wyjechało z fabryki....

ja wymienialem wahacz poprzeczny dolny bo mi domorosly mechanik powiedzial ze wahacz jest krzywy i trze o lacznik stabilizatora

po wymianie nie widze zadnej roznicy a co gorsza na wahaczu nie bylo zadnych oznak tarcia czyli kolejna czesc wymieniona bez zasadnie :mad2:

przod wymieniam bo juz ma swoje latka i calkiem niezly przebieg a jezdzil od samego poczatku po naszych wspanialych drogach wiec ma prawo juz poleciec szkoda tylko ze to znowu padlo na mnie i kolejne pare tysiecy poszlo :cry2:

Opublikowano
Sól i super drogi swoje robi , Jakub nie zabardzo moge zrozumieć jak w ponad 5 letnim samochodzie spód masz jak z fabryki , u mnie śruby były zapieczone i skorodowane i to jest nagminne że jak pojedziesz na geometrie to nie możesz ruszyć śrób

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

odnośnie styków z tyłu - u mnie przyczyną okazały się górne mocowania amortyzatorów, można też sprawdzić (przez oględziny), czy nie jest pęknięta sprężyna (bo to czasami się zdarza i widać to po podniesieniu na podnośniku)

niestety w touringu wymiana górnych mocowań amorków dla tyłu jest pracochłonna - bo wymaga rozebrania sporej ilości plastików w bagażniku

Opublikowano
  • Autor

tu jest caly problem bo sprezyny i gorne poduszki amorkow byly wymieniane 6 miesiecy temu, wiec jest nierealne zeby oryginal pekl choc wszystko moze sie zdazyc,

jutro beda wymieniane amorki tylne to sobie lukne czy sprezyny cale, sa na gwarancji 2 lata,

gorzej bedzie jak wymienie i nic to nie da :mad2:

Opublikowano
  • Autor

wlasnie jestem po wymianie wahaczy i amorkow tylnych, ale stuki zostaly :mad2: wiec podejrzewam ze amorki byly ok :duh:

jednak okazalo sie ze mam trzasnieta poduszke pod skrzynia biegow, i z tad moga byc te stuki w zawieszeniu bo wszystko poza tym jest ok

ponoc moze tez to wywolywac stuki przy puszczaniu sprzegla... :?:

w nastepnym tyg bedzie wymiana wiec okaze sie czy to to...