Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Przymierzam się do zakupu 530d lub 525d. Od tygodnia testowałem już może około 15-20 samochodów z rocznika 2000-2003.

Moje spostrzeżenie jest następujące: wszystkie egzemplarze z manualnymi skrzyniami były wyraźnie cichsze - pracowały jak sześciocylindrowa benzyna. Wszystkie steptroniki były głośniejsze, szczególnie w zakresie 1800-2800 obr.min.

Czy to jest moje złudzenie, czy automat powoduje dodatkowy dźwięk i sprawia, że całość jest bardziej głośna?

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Nie wiem jak jest z głośnością manual vs ASB. Wiem natomiast z własnego doświadczenia, że 525d pracuje inaczej/jeszcze ciszej niż 530d.

Pzdr.

Opublikowano
No nie wiem, może to akurat przypadek, a może akurat w tych egzemplarzach, którymi jechałem do wymiany są poduszki pod silnikiem i skrzynią? Czy jest to dosyć częsta przypadłość tych diesli?

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Na pewno ze względu na skrzynię automatyczną silnik ma troszeczkę inaczej poprowadzoną charakterystykę pracy. Może z tego wynika trochę inny klang niż w manualu. Choć wydaje mi się, że nie powinno to aż tak mocno słyszalnie odbiegać w porównaniu skrzynia manual i automat. A poduszki pod silnikiem/skrzynią - jakby nie patrzeć jest to część eksploatacyjna, która ciągle pracuje więc prędzej czy później wymaga wymiany.

Pzdr.

Opublikowano
wg mnie raczej nie ma roznicy. Mialem automata, mam manuala chodzi tak samo glosno. To auta benzynowego mu daleko. Kolega ma z kolei 530d w automacie i chodzi jak moje.
Konrad
Opublikowano

Hmmm, coś mi się nie chce wierzyć, że do auta benzynowego dieslowi 2.5d/30.d daleko. Dwie sztuki, którymi jechałem brzmiały w środku jak klasyczna sześciocylindrowa benzyna np. 2.8i. Dlatego poruszyłem ten temat. Bo zauważyłem drastyczne różnice w pracy poszczególnych egzemplarzy. Jedne chodziły jak traktor, w drugich nie mogłem uwierzyć, że to diesel.

Co może powodować zwiększoną głośność? Poduszki pod silnikiem, rozciągnięty łańcuch?

Opublikowano
Hmmm, coś mi się nie chce wierzyć, że do auta benzynowego dieslowi 2.5d/30.d daleko. Dwie sztuki, którymi jechałem brzmiały w środku jak klasyczna sześciocylindrowa benzyna np. 2.8i. Dlatego poruszyłem ten temat. Bo zauważyłem drastyczne różnice w pracy poszczególnych egzemplarzy. Jedne chodziły jak traktor, w drugich nie mogłem uwierzyć, że to diesel.

Co może powodować zwiększoną głośność? Poduszki pod silnikiem, rozciągnięty łańcuch?

Poduszki pod silnikiem powodują wibracje.

Nierówna praca może wynikać z walniętych wtrysków, walniętej pompy wysokiego ciśnienia CR. Mogą też być rozszczelnione łącza elastyczne wydechu - będzie wtedy głośniej pracował z uwagi na wydech. Może być sprzęgło/łożysko zjechane i tez będzie głośniej pracował. Może być też coś w elementach napędu pasowego zjechane (rolki/napinacze/itp) i także będą powodowały różne hałasy.

Jest tego trochę - do wyboru do koloru.. Podejrzewam, że te które słyszałeś, że chodziły cicho były w dobrej kondycji i w miare regularnie ogarniane. A te głośne miały już jakieś zaniedbania. Jedno jest pewne - ogarnięty egzemplarz nie powinien chodzić jak traktor. To są silniki R6 Common Raila o bardzo dużej kulturze pracy. Mojego już raz w warsztacie pomylili kiedy silnik pracował i zachodzili od tyłu myśląc, że to benzyna (mam zdjęte z klapy oznaczenie 525d).

Pzdr.