Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam :)

od miesiaca jestem posiadaczka E90 2005r, kupilam samochod w niemczech w pelni sprawny a przynajmniej tak mi sie wydawalo bo samochod byl serwisowany w salonie i ogolnie chodzil bez zadnych problemow ale po zrobieniu ok 2tys km samochod zgasl mi podczas postoju wiec wydawalo mi sie ze jest wszystko ok bo zapalil bez problemu, lecz po zrobieniu 3tys km nagle nie moglam odpalic samochodu i wyskoczyla mi kontrolka zeby odstawic samoch na serwis, poniewaz bylam w tym czasie w niemczech odstawilam tam do salonu na serwis, oni stwierdzili ze mialam wlaczona blokade przed kradzieza i dlatego nie odpalil (nie wiem nawet jakim cudem wlaczylam ta blokade bo nic nie przyciskalam) po odebraniu auta z serwisu po paru godzinach podczas jazdy nagle samoch mi zgasl i samoczynie zapalil co mnie bardzo zaskoczylo a pozniej znowu zgasl lecz na drugi dzien bylo wszystko w porzadku palil bez problemu zrobilam 500km i bylo ok dopuki auto znowu nie stalo cala noc bez uzytkowania, na drugi dzien znowu mi nie odpalil i zaswiecila mi sie znowu kontrolka na serwis a pozatym dodatkowo kontrolka od recznego na pomaranczowo. trojkat z wykrzyknikiem w srodku i strzalka wkolo na zewnatrz (nie wiem co nawet oznacza ta kontrolka) kontrolka od plynu hamulcowego (jest) i kontrolka od wskaznika cisnienia w oponach (tez mam dobre), zawiezlam znowu auto na serwis ale tym razem bylam juz w holandii bo mialam na miejscu, tutaj robili mi 1,5godz przy aucie i w sumie nic nie zrobili a kase wzieli, tylko zresetowali mi komputer a usterki nie znalezli, oczywiscie auto palilo ale tylko jeden dzien a na drugi znowu nie odpalilo i te same kontrolki swieca, na serwisie podejrzewaja ze moze cos jest nie tak z jakims kablem ale musieli by popatrzec i nie mam pewnosci czy mi naprawia a kase by znowu wzieli (duzo sobie licza za godz robocza:( ) JEZELI KTOS MIAL TAKI PROBLEM TO PROSZE O POMOC BO NIE WIEM CO MAM ROBIC:( akumulator jest dobry, rozrusznik tez

Opublikowano

Bedzie ciezko zdiagnozowac, ale nie poddawaj sie. Ja stawiam na sterownik CAS. Ktos tu juz mial podobny problem z odpalaniem samochodu i winien byl wlasnie ten sterownik. Zycze wiec milej lektury forum, bo jesli chcesz wiedziec co bylo przyczyna nieodpalania tamtego auta, to musisz znalezc tamten post.

O prosze, juz go mam: viewtopic.php?f=70&t=123156&hilit=cas

Sprzedam:

1. Agregat DSC kompletny

2. HCU do DSC nowka w atrakcyjnej cenie.

3. Junctionbox control unit - sterownik sterujacy elektronika auta.

Opublikowano
w pierwszej chwili pomyślałem, auto gaśnie i zapala, wiec efficient dynamics, ale przecież to 2005 rok. W serwisie możesz co najwyżej odczytać dokładnie błędy, radze znależć dobrego elektryka.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
BMW E90 nie ma wskażnika temperatury płynu chłodzącego silnika za to jest odpowiedzialna kierownica powietrza.Gdy silnik ma wysoką temperature kierownica powietrza powinna się otworzyć do momentu schłodzenia.Jeżeli sie nie otwiera auto automatycznie gaśnie,po ostygnieciu silnika odpala.Może to wina czujnika temperatury który jest wmontowany w kierownice powietrza wymiana tej cześci to nie są duże koszta(200-350pln).Jest jeszcze jedna opcja jak gasnie podczas jazdy i odpala-po odpaleniui przejechaniu np.10km i zatrzymaniu sie na skrzyzowaniu wyluzujesz skrzynie biegów i póścisz pedał sprzęgła auto gasnie(tryb oszczędności spalania) w momencie gdy wciśniesz pedał sprzęgła odpala.A kontrola o której piszesz trójkąt z wykrzyknikiem w srodku i strzałka wokół pojawia się własnie gdy auto przejedzie jakis odcinek drogi i je wyluzujesz wtedy wcisnij pedał sprzegła i odpali.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co piszesz to nie jest tylko CAS, w/w kontrolki są od modułu DSC/DTC ale to nie ma wpływu na gaśnięcie auta. Podjedź do kogoś kto ma DIS'a i odczyta błędy. Uzupełnij profil bo nie wiadomo skąd jesteś więc nawet nie można polecić kogoś z forum z fejsem.
Krzysztof
Opublikowano
Dzieki wielkie za porady juz wiem mniej wiecej co sprawdzic w pierwszej kolejnosci :) auto mam w tej chwili na serwisie BMW ale moge juz im podsunac co moga sprawdzic bo oni sami nie wiedza co jest problemem , a i jeszcze jedno mialam wymieniony olej ale nie zresetowali mi na kompie bo gosciu nie mogl sie polaczyc z moim komputerem i zauwazylam ze probuje cokolwiek zresetowac w kompie byle sie polaczyc, czy on mogl cos namieszac w komputerze bo w sumie przed wymiana oleju autko chodzilo bez szwanku
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A gdzie się podłączyli w serwisie BMW ?? Do resetu po wymianie oleju nie trzeba żadnego komputera, robisz to z poziomu zegarów...
Krzysztof
Opublikowano
nie to nie bylo w serwisie BMW bylam na ogolnym warsztacie gdzie wymieniaja oleje bo mi polecili ten warsztat ze jest niby dobry
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

JUZ WIEM!!!

padl mi komputer od odpalania auta i do tego zeby bylo malo glowny tez :( koszty niestety duze bo wszystko z robocizna ok 2500Eur :cry2:

Opublikowano
JUZ WIEM!!!

padl mi komputer od odpalania auta i do tego zeby bylo malo glowny tez :( koszty niestety duze bo wszystko z robocizna ok 2500Eur :cry2:

Poszukaj na allegro i na szrotach - jest juz troche rozbitków- bedzie na pewno taniej.

Opublikowano
to od odpalania jest jakiś oddzielny komputer?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
:D autko juz mam naprawione, komputery wymienione i chodzi jak zyletka :) przyczyna? ponoc ktos przedemna jezdzil zbyt dlugo na slabym aku i komputer zaczal swirowac odczytywal mi ciagle stare bledy az w koncu padl.