Skocz do zawartości

E32 Swap z M60 na M62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moi Drodzy w mojej 740tce na wolnych obrotach silnik ma drgania...cos jakby przebierał w cylindrach.Podejrzewam wypalone zawory z racji tego,ze auto jeżdziło kiedyś na gazie.Jak będę w PL zmierze cisnienie na cylindrach,zeby mieć pewnośc czy to nie czasem wina elektroniki.Jesli okaże sie,ze trzeba zwalac głowice to raczej zdecydowałbym sie na kupno drugiego silnika i zastanawiam sie czy bez większych ceregieli pasowałby silnik od E38 M62 B44.Silnik wygląda praktycznie identycznie więc może nie trzeba kombinacji.Chodzi mi o to zeby została moja skrzynia,chłodnica...jesli kupiłbym bez osprzetu to czy osprzet z M60 podejdzie?Jeśli ktoś orientuje się w temacie to będę wdzięczny za podpowiedzi.Pozdrawiam.
Opublikowano
pogadaj z kolega Xsilver jest bardzo kumaty w tych tematach. Ale obawiam sie ze to nie takie proste jak by sie moglo wydawac.

Mamuuussiu a czemu ci ludzie klęcza?

......... bo to synku jedzie siódemka!

http://img355.imageshack.us/img355/6865/s5000290mz8.jpg

Leokadia, Amelia, Przemek, Marcin

http://7er.pl/customprofilepics/profilepic345_1.gif

WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ŻYCIE

www.bmwteam.boo.pl

Opublikowano
  • Autor
Jeżeli będę musiał kupić to zdecyduję się raczej ma M60B40...wtedy nie trzeba będzie sie martwić o cokolwiek...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
pasuje bez żadnych kombinacji. wkładasz tylko blok z głowicami od m62 a cala resztę zostawiasz swoja włącznie z kompem
Opublikowano
Moi Drodzy w mojej 740tce na wolnych obrotach silnik ma drgania...cos jakby przebierał w cylindrach

Kolego silnik zawsze można zmienić ale zdrowy 4.0 lub 4.4 to tak 4tyś wgórę a i ten po założeniu może mieć drgania. Zmierz ciśnienie jak jest ok to trzeba trochę poszukać. W mojej M60 miałem to samo, zmierzyłem ciśnienie było ok więc szukanie przyczyn kolebotania. Okazało się że wtrysk mi się przycinał..............wymieniłem wszystkie (koszt 200-300zł od Angola) i auto pszczółka. Więcej cierpliwości nie jest wcle tak łatwo zajeździć M60.

Opublikowano
przy objawach nie równej pracy polecam kontrole odmy/separatora oleju.
Opublikowano

co nie zmienia faktu ze jak masz pretekst to przekładaj na m62 które już konstrukcyjnie jest trochę lepsze. tzn cichszy rozrząd większa pojemność + 20Nm (40Nm z Vanosem) polecam wersje bez Vanosa gdyż będzie wtedy pasował komp od m60. i dużo lepszy gang niżeli m60. sam się zbieram do takiego nazwijmy to swapa, silnik czeka lecz czasu brak.

oczywiście + chip od "bagora" :)

daje około 300KM i 450Nm

• 3 lata później...
Opublikowano
Odświeżę troszkę mam 540 e34 m60 chciałbym jej zmienić silnik razem ze skrzynią biegów od e39 540 czy kompa mogę też wpiąć do e34 z racji tego ze m62 obsługuje inpą? czekam na podpowiedzi dzieki pozdrawiam ; )