Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

trochę ponad rok temu kupiłem używane BMW 530d rocznik 2005 (pierwsza rejestracja 2006) poprzez salon BMW. Auto było serwisowane w tym salonie, więc historię mam ładnie udokumentowaną. W chwili zakupu auto miało 120k przebiegu, obecnie ma ok. 135k (jak widać mało przeze mnie eksploatowane, oczywiście garażowane) i co chwilę się psuje... Zaczęło jakoś tydzień po zakupie: wariował cały system iDrive i były problemy z PDC. Okazało się, że do czujnika dostała się woda... - wymieniony i działa ok, natomiast z iDrive dalej były jaja... auto odłączało wg niego niepotrzebne rzeczy (nawet raz wspomaganie), doładowywanie akumulatora nic nie dawało (zresztą napięcie było najczęściej ok...). Działo się to nawet w trasie, padała np. nawigacja i radio, żeby po 20min wrócić do normy... Serwis nie potrafił zdiagnozować usterki, robili różne cuda no i jakimś cudem się im udało. W sumie już od 8-10 miesięcy jest z tym ok. Wymieniona również była stacyjka (serwis stwierdził za duży luz - może przez to te jaja z elektronika były?). Następnie padło koło pasowe, a ostatnio zauważyłem w garażu mały (parę kropli) wyciek z auta (rozszczelnienie tylnego mostu + wymiana kolektora ssącego - do wykonania na dniach). Oczywiście byłem przy zakupie jak i przy usterkach zapewniany, że auto zostało sprawdzone i nie będzie w najbliższym czasie awarii (tych wynikających z zużycia). Auto przed zakupem niby przeszło gruntowny przegląd i zużyte elementy miały zostać wymienione na nowe. Ponadto poprzedni właściciel wymienił podczas eksploatacji:

rozrusznik (2006),

wahacz przedni, reflektor (2007),

akumulator, drugi reflektor, wymiana rolety, wymiana turbosprężarki i chłodnicy, wymiana 2 zaworów i termostatu (2008).

Czy mogę się jeszcze spodziewać w najbliższym czasie jakichś napraw (patrząc na przebieg)? Proszę o poradę co ew. sprawdzić w serwisie (akurat w najbliższych dniach i tak tam będę...)

Padł nawet pomysł wymiany auta na nowszy model (po lifcie) rocznik 2008-2009 dla świętego spokoju, z mniej obfitym wyposażeniem, żeby możliwie mało dopłacić. Moja 530d ma praktycznie wszystko, nie ma jedynie NV, podgrzewanej kierownicy i asystenta pasa ruchu, więc szkoda byłoby się jej pozbywać... tym bardziej, że jednak masa rzeczy jest już nowa i może jednak już teraz będzie spokój?

Miałem w życiu kilkanaście aut, młodsze jak i starsze, ale żadne się tak nie psuło jak to... :cry: Rozumiem, że to auto używane i będą padać różne elementy, ale aż tyle?

Za wszystkie rady z góry dzięki

Opublikowano
Jeśli auto z tak małym przebiegiem (jak na diesla) ma tyle awarii to śmiem domniemać, że ma za sobą jakieś przejścia... Moja 530d 2005r. z przebiegiem 183k jak narazie nic nie odwinęła i mam nadzieję tak pozostanie :cool2: Przyjrzałbym się bliżej geometrii, sprawdził czy aby nie nurkowała i chyba osobiście bym pogonił :cry2: !!! Powodzenia.
Opublikowano

Przychylam się do opinii kolegi ... sprawdź czy nie miało dzwona lub czy nie pływało gdzieś ....

Najlepiej znaleźć kolejnego szczęśliwego nabywce .... :)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Właśnie wydaje mi się to mało prawdopodobne, bo auto było serwisowane tylko w tym salonie (poprzedni właściciel miał wykupiony jakiś pakiet (nie pamiętam nazwy) i jeździł do serwisu z każdą błahostką typu: zmiana kół na letnie/zimowe, wymiana żarówki czy nawet konserwowanie skóry), jestem w posiadaniu kopii tych wszystkich faktur (dostałem je od BMW). Jeśli auto miałoby dzwona lub pływało to pewnie i tak robiłby to w autoryzowanym serwisie. Ponadto auto było sprawdzanie miernikiem grubości lakieru (całe) i nie było odchyleń.
Opublikowano

Na mierniki lakieru ja ostatnio dostałem odpowiedź co już robią , nie będę się chwalił co już handlarze robią .

Dopiero co pisałem post w jakimś wcześniejszym temacie cyt" pózniej kupi ktoś takie auto i będzie wypisywał na forum że co chwile się coś psuje , że jest niezadowolony " dotyczyło się to tematy e60 które pływało w stawie .

OKAZJA to takie piękne słowo które ma dużo znaczeń .

Grubych wałów nie robi się w serwisie :) np. cofanie licznika kto przyjedzie do ASO ? :) jeżeli auto było by np. po zalaniu to bardzo mały % osób oddało by swoje auto do serwisu powód ? Takie e60 jest naszpikowane tak elektroniką że gdyby przyszło wymienić wszystkie moduły przyznali by na wejściu SZKODA CAŁKOWITA . A po drugie gdybyś sprawdzał przed zakupem obecną e60 i w serwisie na liście było że auto było zalane i wymienione było pół auta to przypuszczam że nie chciał byś już wracać tym samochodem ;) a co dopiero go kupić

Patrząc na to z drugiej strony że auto igiełka itd. Rok 2005 nie jest znowu aż taką nówka ;) ma w końcu 5 lat a wszystko się zużywa . Według mnie nie ma reguły ze przy 150321 KM padnie turbina a przy 12341 KM robi się sprzęgło . Wszystko zależy od użytkowania wcześniejszego samochodu .

Fakt faktem nie przyjemne jest co chwila dokładać do samochodu :(

Opublikowano
Na mierniki lakieru ja ostatnio dostałem odpowiedź co już robią , nie będę się chwalił co już handlarze robią .

co robią?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Kamil ma zupełną rację - choć z tymi wałami w salonach różnie bywa.

Natomiast auto jakie by nie było po zalaniu będzie zawsze szrotem i niebezpieczne - mówię tutaj o prawdopodobieństwie awarii i kosztów z tym związanych.Zalane pewnie nie było ale mógł być dzwon. A po takim czymś nigdy nie będzie już takie samo.....

Inna sprawa ze auto ma 5 lat - pierwszej młodości nie jest - z pewnością należy się spodziewać jakiś usterek czy napraw (ja w poniedziałek kupiłem 530iA w Krakowie kraj/serwis i liczę się z tym że 6-letnie auto w pewnym momencie będzie wymagać jakiejś inwestycji - pomimo że miało pakiet serwisowy do listopada 2009). Reguł nie ma żadnych - zależy kto jeździł przed... a jeśli masz auto nowe z salonu to i tak obowiązuje ciebie zasada jak dbasz tak masz. Jeden będzie dbał inny olewał....

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

co robią?

Kupują angliki np. gdy w samochodzie na handel jest przód rozwalony to biorą anglika z uszkodzonym tyłem z takim samym lakierem i przekładają . Pewność dobranego lakieru jest praktycznie 100% a resztę części mogą sprzedać dalej . Biznes

Ostatnio tak robili jedną z e60 jak auto zobaczyłem pierwszy raz byłem w szoku , chyba po tygodniu byłem tam drugi raz załamałem się jeszcze bardziej myślą że ktoś to kupi.