Skocz do zawartości

320d Przesunięcie dzwigni zmiany biegów, napęd, słaba klima

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Pytanie z dziedziny quizu - przy przyspieszaniu lewarek / dźwignia zmiany biegów przesuwa się w prawą stronę. Objawy występują jedynie przy mocniejszym odejściu, przy delikatnej jeździe jest ok. Dodatkowo pojawia się dość nieprzyjemny dźwięk przypominający dziurę w wydechu. Podłoga pod wózkiem cała, bez pęknięć. Osobiście stawiałbym na poduszki pod silnikiem (choć typowych objawów generalnie brak). Czy ktoś spotkał się z takim problemem ? Dodam ze poduszki pod skrzynią wyglądają ok, pod dyrem również względnie ok. Czy ktoś z kolegów ma sprawdzonego dostawce elementów gumowych zawieszenia napędu (oprócz aso) ? Co najczęściej pada w zawieszeniu dyfra - tulejka nr 9 i 7(x2) ? Które gumy dyfru zakupić (i gdzie), żeby wyremontować to w miarę kompleksowo przy rozebraniu ?

Następny problem to słaba klima - czy wszystkie e46 tak maja ? jeździłem kilkoma sztukami i we wszystkich klima wydajnością nie zachwyca. Musi chodzić na 16st i wiatrak na max zęby było choć trochę chłodniej. Czynnik uzupełniany niedawno, klima sprawdzona i szczelna, filtry ok.

Xdrive

Koder

Opublikowano

jak chcesz to załatwię Ci poduszki silnika Lemfordera za 160 zł za szt.!

co do klimy to trzeba sprawdzić czujnik temperatury ten przy parowniku ( są chyba dwa) ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Poduchy pod silnik juz nabyłem, szukałbym teraz tych pod dyfer. Wskazania temp na parowniku niby w disie wydawały się dobre, błędów tez brak

Xdrive

Koder

Opublikowano
Poduchy pod silnik juz nabyłem, szukałbym teraz tych pod dyfer. Wskazania temp na parowniku niby w disie wydawały się dobre, błędów tez brak

a gdzie w DIsie sprawdzić temp. na parowniku??

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Oglądałem temperatury w diagnostyce IHKA. Faktycznie nie jestem pewny czy było tam wskazanie z parownika, ale skoro czujnik jest to wydawało się ze być powinna. Sprawdzę ten czujnik jeśli ma rzeczywiście wpływ na MOC klimy.

Xdrive

Koder

Opublikowano
Oglądałem temperatury w diagnostyce IHKA. Faktycznie nie jestem pewny czy było tam wskazanie z parownika, ale skoro czujnik jest to wydawało się ze być powinna. Sprawdzę ten czujnik jeśli ma rzeczywiście wpływ na MOC klimy.

chodzi o to że ten czujnik tam jest i działa ale przekłamuje .... trzeba go wymontować i sprawdzić opór w temp. pokojowej a następnie w temp. -15 C....

u mnie też mam problem z klimą a właściwie z buczeniem , być może przez ten czujnik zamarza parownik i nie ma przepływu...

Chiptuning Łódź