Skocz do zawartości

Kontrolka oleju-czerwona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś jadąc w 34 stopniowym upale przy włączonej klimie niespodziewanie zapaliła się w panelu środkowym czerwona kontrolka oleju oraz komunikat w idrive. Zatrzymałem się sprawdziłem poziom oleju i był trochę nad minimum. Odpaliłem silnik ruszyłem i ponownie to samo, zgasiłem silnik wyłączyłem klimę po czym po chwili ponownie odpaliłem i odjechałem komunikat juz nie wyskoczył a przejechałem ok 3km. Czy to coś poważnego??? czy mogę jechać do mechanika czy laweta??

silnik to 2,5D

Na dniach miałem właśnie jechać na wymianę oleju.

Opublikowano

niby olej jest w poziomie... dolej go troche i zobacz czy jest ok.

Może też być uwalony czujnik ciśnienia oleju i będzie pokazywał ten sam błąd.

Dolej olej i w droge na własnych kołach.

Opublikowano
Prawidłową wartością poziomu oleju jest 3/4 zakresu min/max. Choć puki poniżej minimum nie wskoczy to błędu nie powinno wywalać.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano
w dieselu choćby ze względu na turbine warto trzymac poziom oleju powyżej połowy. Zawsze staram sie pilnowac poziomu 3/4 do 1. Wiesz wyjątkowo wysoka temperatura, obciązenie klima itd. Jeśli poziom nie spadł poniżej minimum to raczej nie powinno sie nic stać. Ale tak czy inaczej dolej i obserwuj.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Niski poziom oleju, to chyba zolta kontrolka. Czerwona jest przy niskim cisnieniu oleju.

Przynajmniej tak jest w E39...

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
  • Autor
.... no właśnie czerwona!!! a nie żółta i w idriwe po angielsku zatrzymaj silnik i zglos sie do serwisu.... przejechałem się wczoraj dziś itd i nic... oleju nie dolałem bo szkoda kupować jak za parę dni robię wymianę.
Opublikowano
.... no właśnie czerwona!!! a nie żółta i w idriwe po angielsku zatrzymaj silnik i zglos sie do serwisu.... przejechałem się wczoraj dziś itd i nic... oleju nie dolałem bo szkoda kupować jak za parę dni robię wymianę.

Widze ze lubisz rosyjska ruletke.

Opublikowano

jeżeli nie dolejesz oleju to nie jeździj autem.

poczytaj o usterkach spowodowanych brakiem oleju - nie żałuj 50PLN na 1 litr oleju...