Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czeka mnie wymiana koła dwumasowego, no i co za tym idzie sprzęgła.

ponieważ ten wynalazek znany jest z dość krótkiej żywotności i wysokich kosztów wymiany zacząłem zastanawiać się nad jakąś alternatywą.

(dodam jeszcze, że mam zamiar podnieść moment i moc silnika w moim samochodzie).

przeszukałem forum i znalazłem wzmiankę kilka postów mówiących o wymianie na zwykłe sprzęgło, lecz pojawiła się duża ilość informacji o kłopotach ze skrzynią biegów po takiej operacji. ktoś wspomniał wtedy o alternatywnym rozwiązaniu firmy Valeo i odnośnie tego właśnie chciałem rozpocząć nową dyskusję.

Podobno Valeo zrobiło sprzęgło dedykowane do samochodów które fabrycznie majądwumas. w valeo są jakieś dodatkowe tłumiki drgań bocznych ale poza tym to konstrukcja zbliżona do zwykłego sprzęgła.

Czy ktoś ma doświadczenie z pozbyciem się dwumasu i z wynalazkiem valeo???

Opublikowano
Witam, ja kilka miesięcy temu założyłem zamiennik valeo i co? Jest wszystko dobrze auto śmiga bardzo dobrze i tysiąc w kieszeni ale jest niestety jedna wada, przy niskich obrotach słychać drgania które na początku trochę przeszkadzają, ja już się przyzwyczaiłem i tak jeżdżę teraz mi nie przeszkadza.
Opublikowano

eXiDe, właśnie o coś takiego pytam,

ktoś twierdził, że przy zastosowaniu tego sprzęgła jest jeszcze mały bonus w postaci tego że jest lżejsze i silnik lepiej się wkręca, ale nie znalazłem nikogo kto by potwierdził tą teorię.

Ty jeździsz na czymś takim??

Mariusz z kolei do pytanie do ciebie, ty zastosowałeś zwykłe Valeo czy to z linka eXiDe z rozbudowanym systemem tłumienia drgań??

Opublikowano

Nie u mnie jest dwumas, póki co chyba do E90 nie ma takich zestawów.

Ale znam ludzi kórzy zakładali takie zestawy i sobie chwalą.

Pzdr.