Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Chciałem się dowiedzieć jak to jest z płynem chłodniczym. Cz można je mieszać?? Potrzebuje, żeby trochę dolać..wiem, że mam jakiś zimowy - 37st.C jakoś tak. Moje pytanie: mogę kupić jakikolwiek letni płyn i po prostu uzupełnić tyle ile brakuje??

pozdrawiam

Opublikowano
Są mieszalne płyny do chłodnic, jest tylko jedna ważna sprawa, niebieski zielony i podobne mieszamy, nie można mieszać ich z tym jasno-różowym...
Opublikowano

ok dzięki...z tego co pamiętam to na 99.999% był to płyn niebieski ;)

a tak z ciekawości zapytam dlaczego nie można mieszać wcześniej wymienionych kolorów z tym różowym?? ;P

Opublikowano
Dlaczego?? Różowy płyn jest płynem o długotrwałym działaniu co za tym idzie ma inne właściwości chemiczne. W praktyce po zmieszaniu tych płynów wyjdzie Ci najprawdopodobniej brązowy kolor. Płyn taki nie ma już swoich właściwości jeżeli chodzi o zamarzanie, a niektórzy mechanicy straszą rozszczelnieniem układu chłodzenia. Więc nie polecam takiego zabiegu :)