Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej. Czy ktoś może ma jakiś ciekawy pomysł dot. głośników w tylnej półce do e-32? Ja mam pewną koncepcję i mogę się nią podzielić, ale może ktoś to już robił i jest zadowolony ze swego rozwiązania.
Wodzik
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
no wlasnie sie nad tym ostatnio zastanawiam, nawet "tam" zagladalem i mam dwa wysoko-tonowe i jeden srednio-tonowy bodajze 10 cm. w kazdym razie bardzo malo miejsca - ciezko bez przerobek, a z drugiej strony ladnie by to wygladalo nadal w oryginale.
Opublikowano

Temat juz byl i wystarczy poszukac, ale jezeli macie zamiar ciac i przycinac E32 to dajcie sobie spokoj i zrobcie dobre granie z przodu.

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg

Opublikowano
No cóż, ja ogarnąłem to tak. Tylna półka- 13 cm głośnik z dobrym górnym zakresem basów i średnimi tonami + osobny gwizdek (ładnie to weszło w fabryczne miejsce). Przód to 17 cm głośnik dwudrożny z kewlarową membraną. Niestety trzeba go było zamontować od zewnątrz, bo na głębokość się nie mieścił, ale prawie się nie rzuca w oczy. Efekt jest całkiem dobry :dance:.....
Wodzik
Opublikowano
ja dalem z tylu 2 glosniki szerokopasmowe francuzy, srednica 17cm wywalilem ta plastikową ramke i zroblem proste mocowanei przykrecane w miejsce orginalnych srob troche problemu mialem z wsadzeniem maskownicy ale wkoncu sie udalo :D :lol:
Opublikowano
no wlasnie i o to mi chodzilo. moim zdaniem wkladanie tam 10 nie ma najmniejszego sensu. jak juz cos z tym zrobie (mam nadzieje ze w weekend znajde chwilke wolnego czasu) pokaze wam fotki :)
Opublikowano
Wkładanie na siłę 17cm głośników w tylną półkę nic nie da bez wycięcia porządnych dziur do bagażnika. Tam są za małe komory żeby uzyskać dobre basy, więc efekt będzie mizerny. Lepiej się skupić na naprawdę dobrych 13, a 17 wsadzić do przodu. No, ale każdy robi co lubi...
Wodzik
Opublikowano
a co i jak na przod wsadziliscie? kolego jak bys nie zauwazyl napisalem ze to sa szerokopasmowki basy dobre chcem z przodu wsadzic ze wzgledu na niskie polozenie miejsc oraz to te jest to z przodu, nie zamierzam dawac jakis "cudow" typu pulki alpharda
Opublikowano
No cóż, jeśli nie chcesz z tyłu dobrych basów, to nadal uważam, że w tym celu lepiej jest włożyć naprawdę dobrą 13 z osobnym gwizdkiem. Co do przodu to jak już wspomniałem nieźle pasują 17cm. Niestety trzeba wyciąć dziury w boczkach i umocować głośnik od zewnątrz, ale dzięki temu można bez specjalnych kombinacji włożyć coś głębokiego. Jeżęli założyć ładne maskownice to efekt wizualny nie szpeci. Co do parametrów to poleciłbym skupić się na głośnikach, które dają dobre niższe zakresy basów, bo i tak wyższe częstotliwości bedą mocno tłumione przez tapicerkę (Miejsce na głośniki przy nogach nie jest najlepsze). Do tego podpiąć wysokotonowe z deski rozdzelczej i jest ok.
Wodzik