Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie!!!

Mam E34 M30B30 89r. Problem mianowicie jest taki, autko od jakiegoś czasu zaczyna bardzo dużo palić czyli 21 litrów w mieście bez specjalnego szaleństwa, aha dodam że na gazie.

Mam instalacje sekwencyjną, auto chodzi super nie ma żadnych problemów, są nowe kable , świece, kopułka palec, gazownik sprawdzał sonde lambda i mówi że pracuje w całym zakresie, praca silnika jest po prostu równiutka autko ma kopa, tylko jeden problem jak paliło 13l na 100km, potem 16l a jeszcze póżniej 18l aż teraz 21litrów na 100 km. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny tego spalania.

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Jak dobrze rozumiem to masz taki silnik jak ja - 3,0. Jak udało ci się zejść do 13 - 16 litrów? Mnie pali 19-21 l/100km od zawsze. Mam znajomego z takim silnikiem i jemu spala tyle co mi. Może mam ten problem co ty, albo tobie się coś pomyliło z takim spalaniem...
Opublikowano
W danych technicznych BMW spalanie w mieście pokazuje ok. 16 - 17 l/100km. Ja wybieram się na regulację i zobaczymy co spadnie z tych 19 - 20 litrów. Ale wydaje mi się, że nie za dużo. Biorąc taki silnik wiedziałem co mnie czeka. :!:
Opublikowano

No witam was, autko przez około pół roku po zainstalowaniu gazu paliło 13litrów potem był przegląd gazu i zaczeło palić 16 i tylko spalanie się zwiększało.

Tak w ogóle to nie napisałem że wymieniłem kilka dni temu listwy wtryskowe i całkiem możliwe że spalanie spadnie. Jeśli spadnie to się odezwę. Aha widzę panowie że macie 3litrowe potworki, pamiętajcie o regulacji zaworów, ja ostatni regulowałem i w autko weszło nowe życie jeśli chodzi o przyśpieszenie od 4 tyś obrotów do 6,5tyś to dostał strasznego kopa. Napiszcie jak u was sprawuje się to autko, bo ja mojej betki puki co nie mam zamiaru zmienić bo mimo lat naprawdę fajnie gada.

Opublikowano
Mój sprzęcior, co prawda na benzynie i co prawda 3.5 pali w mieście różnie, ale w korkach potrafi spokojnie 18 litrów wciągnąć. Zimą było na luzie ponad 20, natomiast miłym zaskoczeniem było spalanie w trasie - 11/100 :P Przy stylu mieszanym typu długie proste i potem szybkie i sprawne ruszanie z pod świateł da radę wykarmić go 14 litrami benzynki. Niedługo mam zamiar zabrać się za ostateczną potyczkę z pompą paliwa, a zaraz potem przywrócić zasilanie gazem, z tym że wyrzuciłem poprzednią instalację na mikserze, a planuję zainwestować w sekwencję.
Opublikowano

Ja kiedy kupiłem samochód nie narzekałem na niego, ale kiedy w styczniu/lutym pojechałem do mechanika i wyregulowałem zaworki autko również dostało większego kopa. Potrafi naprawdę nieraz mile zaskoczyć i pokazać co potrafi. A zimową porą to w mieście potrafiła nawet 28l/100km gazu spalić (no ale sporo korków, duże mrozy i zdarzyło się gdzieś zakopać) więc nic dziwnego. Bardzo bym się cieszył gdyby udało mi się teraz spaść na spalanie w granicach 15-17l/100km gazu po mieście, bo jakbym nie jeździł to cały czas około 20l/100km mi wychodzi. Strasznie się dziwie, kiedy czytam, że niektórym pali takie autko około 15l/100km i to gazu. Też bym tak chciał... :obloki:

A tu jak czytam u kolegi powyżej 3,5l silniczek w korkach zje 18l/100km benzynki, więc przypuszczam, że gazu powinno być 20l/100lkm. A jakby nie patrzeć to 3,5l a 3,0l to jest różnica...

Opublikowano

Witam serdecznie!!!

Wymieniłem wtryski gazu bo stare już strasznie stukały, pierwsze 100km spalanie 21litrów, ja w szoku, myśle to sobie strasznie poprawiłem. Kolejne 100km spalanie 17litrów, podobno komp musi się dostoić do nowych wtrysków i nowych ustawień. Był bym szczęśliwy gdyby spalanie spadło do 15 litrów. Oczywiście cały czas pisze o spalaniu w mieście. Aha jeżeli spalanie mi jeszcze spadnie to oczywiście się z wami tym podzielę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanko z troszkę innej strony na temat gazu w BMW.

Jak silniki reagują na instalacje LPG??? Z tego co wiem to nie są one najlepszym połączeniem choćby ze względu na aluminiową głowicę..

Opublikowano
Mialem stycznosc z kilkunastoma bmkami w gazie. Silniki 4 i 6cio cylindrowe, jedne znajomy ma też E32 750 z LPG. Wszyscy jednogłośnie twierdzą, że na gazie jeździ delikatnie gorzej niż na Pb (mowa o R6) ale żaden z moich znajomych nie miał najmniejszych problemów z silnikiem.