Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powitać wszystkich miłośników siódemeczki

Nabyłem ostatnio krokodyla 4,4 i już sam nie wiem jaki olej ma być do tego modelu, słyszę wersje zaczynające się od :

0w30 ---- 5w30 LONG LIVE LL04 ----- 10w40 ---- 10w50 --- 10w60 "ten niby do agresywniejszej jazdy" ------

U mnie prawdopodobnie jest zalany MOBIL połowka 10w40 przynajmniej tak "mówił" sprzedający :)

wyrażcie swoje poglądy dotychczasowe na ten temat :)

pozdrawiam

Opublikowano

wyrażcie swoje poglądy dotychczasowe na ten temat :)

Żółty, lekko wpadający w miodowy z napisem na opakowaniu: OLEJ SILNIKOWY :8)

Opublikowano

temat był wałkowany już kilka razy

Olej zalecany przez producenta to pewnie 0W40 no ale są te stereotypy że po jakimś przebiegu musi być zalewany półsyntetyk co jest wielkim blefem. Olej ma być cały czas lany taki jaki zaleca producent !! Co do firmy oleju polecam LIQUI MOLY z dodatkiem MOS2. A co do gęstości hm..jeśli autko było zalane 10W40 to będziesz musiał chyba taki wlać. Bo po przejściu na syntetyk może wypłukać silnik. Jest fajny dodatek również z LIQUI MOLY który rozmiękcza uszczelki. Można spróbować takiego zabiegu olej 5W40 plus dodatek do uszczelek i autko będzie śmigało i zero wycieków ( tak pisze producent LQ nie ma nikt pewności no chyba że ktoś już coś takiego robił ). Co do 10W60 jest to raczej olej do samochodów w których kreska obortemiarza waha się cały czas pomiędzy 4 a 7 tys obrotów, no a przecież 7 się chyba tak nie jeździ. Decyzja należy do Ciebie ale moim zdaniem lej 10W40. Pozdrawiam

...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...