Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie, od pewnego czasu mam problem z kokpitem i licznikiem. Jest tak że przez 3 dni jest wsio OK, a następnie coś pada i mam istną dyskoteke na kokpicie. Wszystko co powinno się świecić na czerwono mruga albo gaśnie na pół dnia. Licznik i wszystkie wskaźniki chodzą ok. Licznik kilometrów i OBC też. Podświetlenie klimatronika, szyb, licznika i radia, a nawet diody przy lusterku wewnętrznym szaleją. Bezpieczniki OK. Dzisiaj wyciągnąłem Moduły - biały pod schowkiem i czarny w słupku pasażera. Niby też wszystko OK. Nic nie zaśniedziałe albo wilgotne. Wyciągałem cały licznik - nic. Nie mam jak tego posprawdzać bo cały czas mruga i voltomierz wariuje. Szukałem już po kablach. Wszystkie kostki od modułów przeczyszczone. Sprawdzałem w tunelu przy biegach czy jest Ok i jest zero zwarcia. Dmuchawa, szyby i reszta działa 100% sprawnie. Wyłącznik świateł i ściemniacz sprawdzony - OK. Na ściemniaczu od ok 700 do 1500 Ohm. Zauważyłem że tak jakby od wilgoci miało zależność. Im bardziej mokro tym gorzej. Ostatnio nawet wycieraczki zamiast stanąć przy masce troche się podnoszą na szybę i dopiero stają. Czujnik deszczu jakby po 15 minutach działania zawiesza się. Mam już dość. Szukam po szukajce i nic sensownego. Akumulatora nie rozładowuje.

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły. Czy podłączenie pod kompa wykaże co jest nie tak albo chociaż powie czy modół pada. Tylko który bo już się gubie? Czarny jest chyba od świateł a biały to komfort? Za deske rozdzielczą i kokpit odpowiada który?

P O M O C Y !

Auto rok 99 bez asb

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdź jeszcze czy któraś klema w akumulatorze nie jest obluzowana. Jak ma luz to będzie napięcie skakało i cyrki w elektronice auta gotowe. Ewentualnie klema pirotechniczna przy aku gdzieś się przełamała bo też słyszałem, ze często lubi się sypać i powoduje wtedy różne bajery w aucie.

Pzdr.

• 2 tygodnie później...