Skocz do zawartości

Dach Panoramiczny - problem z zamknięciem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was.

Mam problem z zamknięciem dachu panoramiznego z pozycji uchlnej. Wygląda to tak, że przednie większe skrzydło podczas zamykania nie domyka się do końca i z powrotem wraca do uchylonej pozycji - co za tym idzie skrzydło tylne (mniejsze) cały czas jest uchylone. Krięcenie imbusem w pdisufitce nic nie pomaga - czy znalazł ktoś rozwiązanie na takiego problemu?

Opublikowano
Ja co prawda mam zwykły szyberdach i zdarzyło mi się już 2 albo 3 razy że na postoju ( wyłączony silnik ) wcisnąłem sobie przycisk uchylenia szyberdachu a za chwile nie mogłem go zamknąć i objawy takie jak u ciebie czyli wracał do pozycji uchylonej ( i tak cały czas ) i za każdym razem pomagało odpalenie samochodu i przjechanie kilku metrów
Opublikowano

Kolego problem z zamknięciem wynika prawdopodobnie z zabrudzonych elementów przesuwnych dachu. Mam panoramę i ostatnio miałem podobny problem choć mi po prostu coś głośno chodził przy zamykaniu, a następnym objawem głośnego działania jest zacinanie się dachu.

Zacinanie wynika z tego że dach ma zabezpieczenie przed zgnieceniem które taki troszkę zbyt delikatnie działa co za tym idzie troszkę paproszków i wystarczy aby tarcie było zbyt duże dając zabezpieczeniu znak o zgniataniu.

Proponuję wyczyścić dokładnie wszystkie suwnice w dachu ze smaru , brudu itp. Czyścić sprzężonym powietrzem, wodą i benzyną ekstrakcyjną , potem naoliwić delikatnie ale nie smarem są specjalne olejki.

Można również zrzucić podsufitkę odkręcić szyby z szybra (kilka śrubeczek) i wyjąć cały mechanizm razem z ramą panoramy i oczyścić.

Ostateczna najbardziej kosztowna naprawa to wymiana prowadnic lub podobnych naturalnie( w wyniku niedbalstwa) zużywających się elementów. Problem w tym że elementy osobno są trudno dostępne i trzeba zakupić zestaw naprawczy dachu panoramicznego w którego w skład wchodzą wszystkie wymienne elementy, jednak jest on dostępny podobno tylko w Niemczech.

Jeżeli jesteś z Warszawy to polecam ogólnie znany serwis szyberdachów na Jagielońskiej w Warszawie , jeżeli nie jesteś z Warszawy tylko z daleka to polecam ogólnie znany serwis szyberdachów na Jagielońskiej w Warszawie gdyż ludzie z niemiec przyjeżdzają robić do niego szyberdachy więc chyba jest dobry:):)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli zamyka się większa szyba lub wyraża taką chęć a tylna stoi dęba uchylona to nie ma to nic wspólnego z zabrudzeniem. Musisz wymienić linki główne dachu, a także prowadnice. Obecnie wszystko to występuje jako jeden zestaw więc nie ma co się zastanawiać. Koszt to 500PLN robocizna i około 1000 zestaw "przedni". Jeżeli masz ochotę naprawić to zapraszam na ul. Wiertniczą 162 w Warszawie. Naprawiłem już wiele takich dachów (są obecne w serii 3, 5 i X) tak dla klientów indywidualnych jak i serwisów BMW gdyż ci ostatni potrafią wymienić cały dach lecz nie naprawić.

http://img715.imageshack.us/img715/9536/257k.png.

Na tym rysunku zestaw oznaczony numerem 6.

Opublikowano

"Koszt to 500PLN robocizna i około 1000 zestaw "przedni" " , słynna teoria "dzielmy się jak bracia liczmy się jak ..." Zestaw naprawczy dachu panoramicznego kosztuje ok: 800 ZŁOTYCH w Niemczech, więc sam przedni zestaw to koszt 1000zł? Czy taki koszt klient ponosi u Ciebie?

Mówiąc otwarcie miałem problem z dachem : zacinanie się dachu i zaciek wody , całkowity koszt 700zł : to koszt naprawy- oczyszczenia-nasmarowania- wyregulowania i wymiana ewentualnych zużytych elementów ( nie wiem dokładnie ilu).

Opublikowano
  • Autor
Monkey99 - jestem z Zielonej Góry z chęcią będąc w Warszawie - (jestem tam co ok 2 miesiące) zostawiłbym autko ale zapowiada się, że będzie to koło końca sierpnia. Wcześniej się skontaktuję i chętnię umówię. Czy w warunkach garażowych jestem w stanie jakoś tą tylną część dachu zamknąć nawet żeby nie działo uchylanie żeby w razie deszczu nie zalać sobie wnętrza?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Bartosz, możliwe iż u Niemca jest taniej ale z Warszawy tam i z powrotem to minimum 700 km. Założę iż masz auto co pali tylko 3 l/100 km a litr kosztuje tylko 4 PLN to i tak dodasz 84 PLN do ceny niemieckiej. Poza tym mam w .... nosie skąd będą części. Możesz je ukraść lub sam zrobić. Ja za rozebranie podsufitki i wymianę części biorę 500 i basta. Tyle warta jest moja wiedza w moim mniemaniu. Nie stać cię na 500 dla fachowca to kup rower a sam go naprawisz. Ja za 700 mogę wyjąć ci szyber z auta i wyczyścić ze smaru który tak chętnie jest tam aplikowany lecz o częściach zapomnij. Nie kradnę, a każdy klient dostaje tak stare jak i niewykorzystane nowe części z powrotem więc nie mam taniej części.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Sorki ze odgrzeje kotleta le kumpel chce kupic x3 gdzie wystepuje podobny problem. Mianowicie przy zamykaniu dachu z pozycji uchylonej przednia czesc zamyka sie jakies 0,5cm na czesc tylna a ta tylna czesc wogole sie nie przymyka. Czy w tym przypadku naprawa to taka sama sprawa jak opisane wyzej czy problem bedzie jakis inny?? Jak zamknac ta tylna czesc zeby narazie nie padało na glowe :lol: ?

Pozdrawiam

• 4 lata później...
Opublikowano

Jak zamknąć tylną część ręcznie.

• 2 lata później...
Opublikowano

przepraszam że odgrzewam... ale szukam warsztatu który mi naprawi dach w e91, jak otworzy się to nie zamyka i trzeba ręcznie...

ktoś z Podlasia ewentualnie Mazowieckie? na śląsku jest ale to daleko i jechać na samą naprawę to średnio (jak nie będzie wyjścia to wycieczkę trzeba będzie zrobić)

pomoże ktoś?