Skocz do zawartości

BMW E-39 FILTRY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam BMW E-39 530D Mam pytanie odnosnie filtra czy taki wogole jest....chodzi mi o filtr na turbinie?kolega mowi mi ze jest,czy to prawda????Pytalem w warsztacie mechanicznym znajomy mowi ze nie ma...wlasnie od niego dowiedzialem sie o filtrze odmy,ktory pqwinno sie wymieniac co druga wymiane filtrow.Kupujac filtry nikt nie wspomina o tak waznym filtrze mowie tu o odmie,jezeli w sklepie mowie komplet filtrow to wydaje mi sie ze powinien byc w zestawie lub bynajmniej sprzedawca powinien spytac prawda.Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
chyba tak tez tak sadze
Opublikowano

A ja sądzę, że chodzi o filterek przy zaworze sterującym pracą turbiny. Jak się zapcha to podciśnienie w układzie turbo jest za małe i zaczyna się ono dławić spalinami zamiast dostawać czyste powietrze. Swego czasu któryś z forumowiczów pisał właśnie o tym problemie, że jest z reguły pomijany przez serwisy (bądź nawet brak jest wiedzy na ten temat) i szuka się przyczyn zamulania auta nie tam gdzie trzeba.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
czyli to prawda ze jest tam filterek?a ile on moze kosztowac?
Opublikowano

Nie wiem czy można dostac sam filterek jako częśc zamienną ale można kupic cały zaworek sterujący pracą turbo, w którym jest ten filterek w granicach 100-150pln (Allegro, Inter Cars) aż do kilku stówek w ASO.

Pzdr.

Opublikowano
  • Autor
a no ok przy okazji spytam w sklepie.dzieki pozdrawiam
Opublikowano

chodzi o filtr odmy.

mozna go kupic w ASO, cena 178 zl, wymiana prosta wiec sam to zrobisz.

ja zmienilem tearz , auto zupelnie inaczej chodzi, przestalo kopcic.

nazywa sie to odma badz filtr odmy,

nadzwon do serwisu ,

PS dostepne tylko w ASO a sklepy i InterCars zamawia od nich i sprzedaje duzo drozej

Opublikowano
Zapewne ten filtr odmy występuje też w 525TD, jeżeli tak to czy może mi ktoś pokazać to w realoem?