Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam BMW E-39 530D Mam pytanie odnosnie filtra czy taki wogole jest....chodzi mi o filtr na turbinie?kolega mowi mi ze jest,czy to prawda????Pytalem w warsztacie mechanicznym znajomy mowi ze nie ma...wlasnie od niego dowiedzialem sie o filtrze odmy,ktory pqwinno sie wymieniac co druga wymiane filtrow.Kupujac filtry nikt nie wspomina o tak waznym filtrze mowie tu o odmie,jezeli w sklepie mowie komplet filtrow to wydaje mi sie ze powinien byc w zestawie lub bynajmniej sprzedawca powinien spytac prawda.Pozdrawiam
Opublikowano

A ja sądzę, że chodzi o filterek przy zaworze sterującym pracą turbiny. Jak się zapcha to podciśnienie w układzie turbo jest za małe i zaczyna się ono dławić spalinami zamiast dostawać czyste powietrze. Swego czasu któryś z forumowiczów pisał właśnie o tym problemie, że jest z reguły pomijany przez serwisy (bądź nawet brak jest wiedzy na ten temat) i szuka się przyczyn zamulania auta nie tam gdzie trzeba.

Pzdr.

Opublikowano

Nie wiem czy można dostac sam filterek jako częśc zamienną ale można kupic cały zaworek sterujący pracą turbo, w którym jest ten filterek w granicach 100-150pln (Allegro, Inter Cars) aż do kilku stówek w ASO.

Pzdr.

Opublikowano

chodzi o filtr odmy.

mozna go kupic w ASO, cena 178 zl, wymiana prosta wiec sam to zrobisz.

ja zmienilem tearz , auto zupelnie inaczej chodzi, przestalo kopcic.

nazywa sie to odma badz filtr odmy,

nadzwon do serwisu ,

PS dostepne tylko w ASO a sklepy i InterCars zamawia od nich i sprzedaje duzo drozej