Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pierwszego czerwca wróciłem z Pekinu. Wcale mnie nie dziwi, że BMW chce produkować w Chinach Trójkę i to w wersji Long. Już teraz produkowana jest specjalnie dla Chińczyków i na ich ziemi Piątka F10 w wersji Long (widziałem taką w Szanghaju).

Siła robocza w Chinach jest przerażająco tania, do tego jakość wykończenia wnętrza nie musi być taka jak w Europie, bo najważniejszy jest rozmiar auta i żeby wyglądało na bardzo drogie. Do tego robienie wszystkiego tam też jeszcze obniża koszty (cła etc). Tak więc produkowanie w Chinach - defacto tańszej - wersji przedłużonej i sprzedawanie jej Chińczykom BARDZO drogo korzystając z tego, że są straszliwie napaleni na niemieckie samochody, a rynek chiński jest nadal niesamowicie chłonny, to idealne posunięcie z punktu widzenia marketingu i zysków.

Istotnie w Chinach panuje moda na "longi". Największym rywalem zdaje się być Audi, które ma tam w swojej ofercie A4L, A6L i naturalnie A8L (szczególnie A6L jest szalenie popularne!!). BMW ma E60 w wersji Long, E65 Long, a teraz F01 long, F10 long i trójkę po lifcie Long... Mercedes też się złamał i wyjeżdżając widziałem billboardy reklamujące E klasę E300L...

Najpiękniejsze jest w Chinach to, że litr paliwa kosztuje poniżej 8 Yuanów (mniej niż 4zł), a wszystkie te auta to właśnie benzyniaki - rynek klekotów nie istnieje!! Raj?? :D

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

Najpiękniejsze jest w Chinach to, że litr paliwa kosztuje poniżej 8 Yuanów (mniej niż 4zł), a wszystkie te auta to właśnie benzyniaki - rynek klekotów nie istnieje!! Raj?? :D

No to bajka, nie trzeba nawiewów zatykać i szyb zasuwać jadąc za autem poprzedzającym nas, niewyrzucającym czarnych chmur :mrgreen:

Hmm nawet nie wiedziałem że tam już tyle wszystkiego wydłużonego robią :D dzięki za info :D