Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może ktoś z was by wiedział co jest nie tak z moim autem a mianowicie na ciepłym auto odpala i nagle gaśnie. Nie ma przypierdów porostu gaśnie. Na komputerku byłem i wyszło ze sonda lambda jest uszkodzona. Wymieniłem na nowe 2 ale dużo to nie dało. Nie mam LPG wiec sprawa dotyczy tylko benzyny.
Opublikowano
Witam, napisz czy zawsze gaśnie na ciepłym, nawet jak się rozgrzeje od zimnego. Sondy nawet najbardziej ubite nie spowodują wygaszenia silnika, bo jeżeli ciągle wychodzą poza zakres to komputer i tak je ignoruje. Ja bym obstawiał czujnik temperatury(również w dolocie), który podaje komputerowi ciągle informacje, że silnik jest zimny , może być również czujnik położenia wału, który wariuje jak dostanie temperatury z otoczenia silnika. Jedno i drugie można łatwo sprawdzić miernikiem. Czy zimne auto jest w pełni funkcjonalne, moc i prawidłowa praca na biegu jałowym?
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Ja auto jest zimne to pracuje poprawnie- nic nie drży i nie strzela nie kopci. Ostatnio miałem tak ,że nagrzane auto zaparkowałem i po jakiś 2 godzinach sytuacja się powtórzyła czyli 3 razy zgasł.
Opublikowano
Witam, dokładnie chodzi mi o to, czy auto zgaśnie jak osiągnie temperaturę, czy dotyczy to tylko gaśniecia zaraz po odpaleniu ciepłego? Czy po trzecim razie auto odpaliło i silnika pracował ok?
pozdrawiam Bartek
Opublikowano
Zatem czujniki są ok, inaczej silnik nie działałby poprawnie nawet po uruchomieniu. Wydaje mi się, że powodów może być kilka, ale spróbuj podjechać na komputer i wykasować mapy, może wymieniałeś coś ostatnio, a mapy zostały stare i są takie efekty. Nie wiem, czy w e38 można wykasować mapy poprzez rozładowanie kondensatorów ECU, w e32 można. U mnie też czasami zafaluje obrotami jak uruchamiam na ciepłym, nie uważam, żeby to był jakiś problem.
pozdrawiam Bartek
  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
No to wczoraj miałem nie lada sytuacje. Jadąc na LPG auto mi zgasło przy 90km/h -zjechałem na pobocze auto odpaliło bez problemów. Po pracy już nie chciało odpalić-albo kręciło i nic albo odpaliło i straszne były przypierdy strzały i w ogóle (na Pb) po czym zgasło. Auto stoi teraz u mechanika i czekam na diagnozę.
  • 2 tygodnie później...