Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem związany z tematem j.w

Nie mogę otworzyć bagażnika za pomocą przycisku nad tablicą rejestracyjną (i tu być może powodem jest wadliwy mikrostyk), natomiast przycisk na pilocie tak jak być powinno każdorazowo powoduje otwarcie się bagażnika. Głównym problemem (zamek bagażnika jest przekręcony/otwarty w pozycji pionowej) jest to, że po włączeniu świateł pozycyjnych a następnie po ich wyłączeniu każdorazowo otwiera się klapa bagażnika. (problem znika gdy mechanicznie zamknę kluczykiem zamek bagażnika na pozycję poziomą/zamkniętą). Z góry dziękuje za podpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli w obrębie tyłu auta (światła, klapa) dzieją się dziwne rzeczy w postaci reakcji innego elementu niż fabryka przykazała, to zazwyczaj występuje problem w przetartej wiązce kabli, idącej od karoserii do klapy bagażnika. W którymś miejscu jest przebicie i od sprawdzenia kabli bym zaczął.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

kolego tez mam ten problem ale z zamkiem na kluczyk wszystko jest ok. Nie moge otworzyć bagaznika własnie tym przyciskiem nad tablica rejestracyjną. Z pilota mogę tak jak Ty bo do tego zamka ida dwie wiązki kabli jedna jest własnie od tego przełącznika który nam nie działa a druga od sterowania z pilota.Sciagnij tapicerkę z klapy bagaznika odepnij kabel idący do tej listwy z przyciskiem i za pomoca kabelka zewrzyj 1 z 3 pinem jesli usłyszysz jak otwiera sie klapa tzn we wszystkie kable sa ok i przyczyna najprawdopodobniej lezy po stronie tego mikro przełącznika.

Własnie wróciłem z garażu i jestem świeżo po naprawie. Teraz moge to potwierdzić w 100% ze przyczyna był ten mikro przełącznik (ta malutka czarna 1cm/1cm kostka), po rozebraniu styki były leciutko zaśniedziałe. Po przeczyszczeniu wszystko śmiga tak jak powinno. Dodam ze ta nowa kosteczka 51138185792 kosztuje 130 zł

Edytowane przez ziomekthx

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

ok dzięki koledzy za odpowiedzi, zobaczę co będę sam w stanie zrobić, jak nie to ugadam się z jakimś elektrykiem i wtedy zobaczymy. Coś musi być z wiązką bo dziwi mnie to że klapa otwiera się za pomocą włącznika od świateł a konkretnie przy ich wyłączaniu. Pozdrawiam !

światełko w tunelu :D , znajdę chwilę czasu to postaram się też z tym uporać..